Britská radnice uznána vinnou narozením postižených dětí

30. 7. 2009 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Britský soud rozhodl ve prospěch skupiny mladých lidí, kteří se narodili s deformovanýma rukama a nohama a žalovali úřady města Corby, že za to mohou toxické zplodiny z bývalé místní ocelárny, kterým byly jejich matky v době těhotenství vystaveny...


Podle soudu se místní radnice dopustila nedbalostí a zanedbala své zákonné povinnosti. Právní zástupce žalující strany radnici vyzval, aby rodiny postižených co nejdříve odškodnila. Radnice vinu popírá.

Žalobu na ni podalo 18 lidí ve věku devět až 22 let. Soud dal za pravdu všem s výjimkou dvou nejmladších.

Ocelárna společnosti British Steel v Corby ve střední Anglii, ve své době jedna z největších v Evropě, byla uzavřena v roce 1980 a v následujících letech se místo upravovalo. Právě během těchto úprav se radnice podle soudu provinila, protože připustila, aby se v oblasti v rozsáhlé míře šířil kontaminovaný prach.

Soudce řekl, že v letech 1989 až 1999 byl v Corby zaznamenán „statisticky významný“ počet dětí narozených se zdravotním postižením.

Radnice popírá, že by se při úpravách, které skončily v roce 1999, dopustila jakékoli nedbalosti, a tvrdí, že mezi převozem odpadu v prostoru bývalé ocelárny a zvýšeným počtem vrozených postižení dětí není souvislost.

Městská rada uvedla, že zváží své případné další kroky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?