Britské orgány kritizují hygienu v britských nemocnicích

15. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Británie patří k evropským zemím s největším výskytem infekcí způsobených v nemocnicích. Podle Národního kontrolního úřadu zde umírá ročně na 5000 lidí na infekce, které získali v nemocnicích...


LONDÝN - Plný dopad může být prý ještě větší, protože se krize nedostatečně sleduje.

Fenomén se v britské hantýrce označuje jako „supervir“ a jde o škodlivé organismy, které získaly odolnost vůči antibiotikům. Příkladem je MRSA (staphylococcus aureus odolný proti methicilinu), který se objevil v 60. letech.

V posledním desetiletí se počet známých případů infekcí získaných v nemocnicích zvýšil v Británii o 600 procent. Za poslední rok to bylo o osm procent.

Britská vláda reagovala na zprávu NAO oznámením, že povolá zahraniční experty a že začne zveřejňovat data o infekcích v nemocnicích. Podle zprávy dostane infekci v britských nemocnicích asi devět procent pacientů, zatímco v Německu to jsou čtyři procenta a v Nizozemsku či Norsku sedm procent.

Ročně bylo zaznamenáno na 300.000 případů, z nichž podle odhadů na 5000 skončilo smrtí. Asi 800 úmrtních listů ročně uvádí jako příčinu smrti MRSA.

Podle zprávy NAO patří k příčinám šíření „superviru“ celkový nedostatek hygieny na odděleních nemocnic včetně mytí rukou. Hygiena v britských nemocnicích je podle zprávy horší než například v Chorvatsku, Slovinsku, Rumunsku nebo Řecku. Příčinou prý je vysoká zátěž personálu a nedostatečné vybavení spíše než lenost nebo nedostatek pozornosti vůči problému.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?