Britský soud rozhodl ve věci záměny spermatu při IVF

27. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Legálním otcem dvojčat černé pleti, která se narodila po záměně spermatu, je jejich biologický muž. Rozhodl o tom ve středu Nejvyšší soud v Británii....


LONDÝN -

Z právního hlediska je tedy otcem dvojčat jejich biologický otec. Dvojčata však zůstanou v péči matky a jejího muže.

Žena byla omylem oplodněna nikoliv spermatem svého manžela, ale spermatem muže černé barvy pleti. Jde o první případ svého druhu v Británii. Soud tu ještě nikdy nerozhodoval o zákonném rodičovství na základě omylu při umělém oplodnění.


Obě rodiny byly vystaveny neuvěřitelně traumatickým zážitkům,

soudkyně Dame Elizabeth Butler Sloss

Známá britská soudkyně Elizabeth Butlerová-Slossová ve svém rozhodnutí uvedla, že děti by měly dále zůstat v péči bílých manželů, kteří jsou známi pouze jako pan a paní A.

„Dvojčata sice přišla o … jistotu, že pan A je z právního hlediska jejich otcem, zůstanou ale v milující, stabilní a bezpečné domácnosti,“ podotkla soudkyně.

Středeční výrok soudu nejspíš významně ovlivní řešení příštích možných nesrovnalostí v případech umělého oplodnění. V Británii jsou totiž metody umělého oplodnění velmi časté.


OMYLY PŘI UMĚLÉM OPLODNĚNÍ VE SVĚTĚ:
V Británii jde o první známý případ chyby tohoto druhu při umělém oplodnění, avšak ve světě se ví o dvou případech, kdy matka, která se podrobila léčbě pro neplodnost, přivedla na svět dítě jiné barvy pleti, než se čekalo. V roce 1999 se to stalo v USA a v roce 1997 v Nizozemsku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?