Britští vědci zjišťují, jak se šíří rakovinné buňky v těle

3. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britští vědci zkoumali způsob šíření rakoviny prsu do jiných částí těla. Zjistili, že určité typy rakovinných buněk přitahuje na další místa v těle protein nazývaný uPA. V časopisu Journal of Cell Biology tvrdí...


LONDÝN - Britští vědci učinili krok vpřed při zkoumání způsobu šíření rakoviny prsu do jiných částí těla. Zjistili, že určité typy rakovinných buněk přitahuje na další místa jeden protein. Zablokováním tohoto proteinu, který se nazývá uPA, lze podle nich šíření choroby zastavit.

V časopisu Journal of Cell Biology badatelé tvrdí, že jejich objev může vést až k novým formám boje s tímto zhoubným bujením.

Profesorka Clare Isackeová z Londýna studovala v laboratoři spolu se svým týmem rakovinné buňky, s nimiž souvisí jiný protein, Endo180. Vědci přitom dospěli k závěru, že tento protein má klíčovou úlohu při vytváření filopodií - malých tykadel, která se z buňky šíří a umožňují jí pohyb - a že právě buňky s proteinem Endo 180 jsou přitahovány k proteinu uPA.

Badatelé jsou přesvědčeni o tom, že v případě nepřítomnosti těchto dvou proteinů nejsou rakovinné buňky s to pohybovat se. Dále mají za to, že šíření buněk se zastavuje zablokováním proteinu uPA.

Vědecký tým ještě neví, jak velké procento buněk rakoviny prsu je nositelem proteinu Endo 180. Profesorka Isackeová si myslí, že buňky s tímto proteinem jsou invazivnější než ostatní a je u nich vyšší pravděpodobnost šíření.

Nyní vědci začali zkoumat, jak velké množství rakovinných buněk je nositelem tohoto proteinu. Také se zabývají otázkou, jaké účinky na lidské tělo by mělo zablokování proteinu uPA.

V České republice počet žen s rakovinou prsu stále stoupá. Zatímco v roce 1989 se s touto chorobou léčilo zhruba 20.000 žen, před dvěma lety jich bylo již téměř 39.000. Ročně lékaři diagnostikují přes 5000 nových případů.

Z rakoviny prsu se lze uzdravit, je-li nemoc odhalena včas; problémy nastávají, jestliže se začne šířit do jiných míst. „Klíčem je předejít šíření,“ prohlásila profesorka Isackeová.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?