Brněnská onkologie se může zapojit do světových klinických studií

8. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnský Masarykův onkologický ústav má jako jediné zdravotnické zařízení v Česku možnost zapojit se do mezinárodních klinických studií tvorby protinádorových léků...


BRNO -

„Umožňuje to mezinárodní certifikát jakosti ISO, který byl nedávno ústavní lékárně brněnské onkologie udělen,“ řekla mluvčí nemocnice Zuzana Joukalová. Projekt na získání prestižního certifikátu odstartovala onkologie před třemi lety.

ISO zvedne údtasvu prestiž i rozpočet

Certifikát tak umožní farmaceutům brněnské onkologie aktivně se zapojit do světového vývoje léků. Nemocnici to zvýší nejen vědeckou prestiž, ale zároveň posílí rozpočet ústavu. „Klinické studie totiž zadávají a financují mezinárodní farmaceutické společnosti, za splněný úkol také zaplatí,“ uvedla Joukalová.

Přesné dávkování sníží zbytečný odpad preparátů

V Masarykově onkologickém ústavu nyní cytostatika vyrábějí a dávkují ve speciálních podmínkách, zcela odlišných od metod ještě před 12 lety. Pacienti brněnské onkologie se dočkají cytostatik, která jsou podle ředitele ústavu Rostislava Vyzuly vyrobena každému z nemocných přímo „na míru“.

Léčba se tak stane levnější a efektivnější, sníží se i nepříjemné vedlejší účinky. Přesným dávkováním se také zásadně sníží zbytečný odpad nádorových preparátů. Nemocnice tak ušetří, méně peněz vydá také na drahou likvidaci těchto léků.

Při cytostatické léčbě nemusejí být pacienti brněnské onkologie hospitalizováni, v nemocnici totiž funguje zvláštní denní stacionář s vlastním sociálním zázemí.

Loni se chemoterapii ambulantní formou ve stacionáři podrobilo téměř 6500 nemocných.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?