Brněnští specialisté odhalují dědičné riziko nádorových nemocí

1. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na 300 rodin ročně vyšetří specialisté brněnského Masarykova onkologického ústavu. Zjišťují, zda je nádorové onemocnění náhodné, nebo dědičné. Geny se šíří většina nádorů, nejvíce...


BRNO - se odborníci setkávají s rakovinou prsu, dělohy a tlustého střeva, řekla dnes genetička onkologického ústavu Lenka Foretová.

Genové vyšetření rodiny je bezplatné, měl by je však doporučit praktický lékař. Genetická zátěž v rodině vysoce zvyšuje míru onemocnění rakovinou. „Například žena s dědičnou dispozicí k rakovině má až pětaosmdesátiprocentní riziko nádoru prsu a až šedesátiprocentní riziko nádoru vaječníku. U ostatní populace je toto riziko v případě prsu desetiprocentní a v případě vaječníku jen dvouprocentní,“ uvedla Foretová.

Odhalení vzniku rakoviny dědičnou dispozicí je důležité pro prevenci. Pokud se totiž riziko vzniku odhalí včas, je velká šance, že se lékařům podaří chorobu potlačit nebo jí předejít.

Dědičnou onkologickou zátěží se v Brně zabývá molekulárně genetická laboratoř, která má celostátní působnost. Brněnští experti spolupracující s praktickými lékaři, gynekology a onkology. Podle Foretové však přicházejí i lidé bez doporučení lékaře. Často se totiž obávají, že v jejich rodině existuje vysoká míra pravděpodobnosti onemocnění nádorovou chorobou.

Genovému vyšetření by se měli podrobit lidé, v jejichž rodině je například opakovaný výskyt nádoru prsu, dělohy či tlustého střeva. Důležitý je také věk pacienta. U mladšího člověka stiženého rakovinným bujením je totiž podle lékařů genetický původ choroby pravděpodobnější. Vyšetření je technicky náročné a zdlouhavé. Není to otázka týdne, ale i několika měsíců, poznamenala Foretová.

Ke speciálnímu vyšetření v Masarykově onkologickém ústavu se mohou pacienti objednat na internetových stránkách ústavu www.mou.cz, konzultaci s genetikem lze sjednat i telefonicky na čísle 543 136 900.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?