BSE - Není třeba propadat hysterii, míní hygienik

7. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Není třeba dělat paniku, zdůrazňuje hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký v souvislosti s prvním podezřením na výskyt BSE v České republice. "U nás nebyl zatím zjištěn žádný případ Creutzfeld-Jakobovy nemoci (CJN), jejímž původcem by byla konzumace hovězího," uvedl...


CJN je smrtelnou podobou nebezpečné choroby skotu, která postihuje lidi. Je o to zákeřnější, že příznaky se u člověka začnou projevovat až za několik let. Vladimír Príkazký ze Státního zdravotního ústavu však nevylučuje, že by větší počet případů nemoci šílených krav mohl teoreticky znamenat i možnost výskytu nové varianty Creutzfeld-Jakobovy nemoci u lidí.

„Samozřejmě, že by lidé neměli jíst neprověřené maso,“ reaguje Polanecký s tím, že tzv. rizikový materiál, což je např. hovězí mozek nebo hlava, je už vyloučen z oběhu. Svalovina skotu je podle něho téměř bez rizika nákazy.

„Jistě se naleznou lidé, kteří v případě potvrzení výskytu BSE přestanou hovězí maso jíst a budou víc kupovat kuřata. U drůbežího masa, pokud nebude dostatečně tepelně zpracováno, je daleko větší nebezpečí, a to že se jeho konzument nakazí kampylobakterem a dostane silné průjmy a horečky. Může dokonce ochrnout,“ varuje Polanecký.

BSE se podle něho nalezla v podstatě u skotu ve všech státech Evropy, ale některé země ji zapřely. Hygienici nemusejí přijímat další opatření, neboť ta, která už byla před časem zavedena, jsou dostatečná a odpovídají doporuční Světové zdravotnické organizace. Například je znemožněno, aby darovali krev lidé, kteří po roce 1986 pobývali déle než půl roku v Británii či ve Francii.

(ika), Hospodářské noviny, 7.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?