Časná diagnostika rakoviny se vyplatí také z finančního hlediska

10. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Masarykův onkologický ústav vypracoval systém řady na míru ušitých vyšetření, která zjišťují pacientův vztah k rakovinnému onemocnění. Prohlídky, které v rámci individuálního preventivního programu probíhají nejsou propláceny pojišťovnami...


Brněnský Masarykův onkologický ústav (MOÚ) vypracoval jako jediný v ČR systém řady na míru ušitých vyšetření, která zjišťují pacientův vztah k rakovinnému onemocnění.

Preventivní onkologický program tak snáze zachytí nádorová onemocnění, která jsou v časných stádiích vyléčitelná a jejichž léčba není tak finančně náročná jako pozdní, plně rozvinutá choroba. Přesto nejsou podle ředitele MOÚ Rostislava Vyzuly preventivní programy v ČR dostatečné. Tabulku s orientačním přehledem rizik nejčastějších nádorových onemocnění najdete na konci článku.

Maligní nádor se v ČR ročně objeví u 60 tisíc lidí. Rakovinná onemocnění vedou po kardiovaskulárních chorobách tabulky úmrtností – v ČR zemře na rakovinu 28 tisíc osob ročně. Každý třetí člověk se v průběhu svého života s rakovinou osobně setká a každý čtvrtý na ni umírá. Tabulku s orientačním přehledem nejčastějších nádorových onemocnění najdete na konci článku.

Prevence – záchrana života

V rámci programu je vypracován přehled rizik jednotlivých nádorových onemocnění v závislosti na pohlaví a věku a stanovuje i podíl jednotlivých věkových skupin na celkové nádorové incidenci (výskyt na 100 tisíc obyvatel).

„Každý člověk má jiná rizika vzniku nádorového onemocnění, pro každého musí být obsahově odlišná preventivní prohlídka. Vypracovali jsme tabulky, kde od 15 do 80 let jsou vyznačena rizika pro jednotlivá období a přiřazena určitá vyšetření, která by měl v daném věku pacient podstoupit,“ uvedl R. Vyzula.

Velké peníze za velkou výhru

Prohlídky, které v rámci individuálního preventivní programu probíhají nejsou propláceny pojišťovnami, takže si je pacient musí hradit sám. „Ceny za daná vyšetření se pohybují mezi pěti a sedmi tisíci korun. Celková prohlídka, která zahrnuje všechna vyšetření stojí 30 tisíc korun,“ říká R. Vyzula.

Pokud se ale v jeho průběhu prokáže nádorové onemocnění, pacient již nic neplatí. Stejně tak v případě, že se objeví vrozený charakter onemocnění, pokrývá další výdaje zdravotní pojišťovna. Ta by měla podle Vyzuly do budoucna pokrýt většinu nákladů. Víkendová vyšetření využívají hlavně podniky pro své zaměstnance.

Časnou diagnostiku je podle něj třeba podporovat také kvůli její finanční efektivitě.

Pokud se například rakovina prsu zjistí v prvním stádiu, stojí její roční léčba kolem sedmdesáti tisíc korun. Ve čtvrtém stadiu už je to kolem 400 tisíc korun.

První stádium karcinomu kolorekta stojí zdravotnický systém 30 tisíc korun, kdežto čtvrté již 200 tisíc. Ještě výraznější je porovnání nádorového onemocnění plic, kde první stádium vyjde na 70 tisíc a poslední na 200 až 450 tisíc korun.

„Nejen že je léčba časného stádia levnější, ale hlavně je v tomto období pacientka vyléčitelná a její život je zachráněn. V pozdním druhém, třetím a čtvrtém lze onemocnění léčit, ale nelze jej vyléčit,“ dodává R. Vyzula.

(klu), www.Zdravi.Euro.cz, 9.10. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?