Části pacientů s diabetem by mohla pomoci operace tenkého střeva

3. 10. 2018 21:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Části pacientů s diabetem by mohla pomoci operace tenkého střeva. Část potravy po této operaci projde střevem nenatrávená, tělo tak potřebuje méně inzulinu. Novinářům to dnes řekl předseda České obezitologické společnosti Martin Fried. S cukrovkou se léčilo loni asi 900.000 Čechů, další o své nemoci ještě neví. Často je spojená s nadváhou či obezitou.


Operace, která je hrazená z veřejného zdravotního pojištění, se podle Frieda hodí pro pacienty s hodnotou takzvaného Body Mass Indexu (BMI), tedy zjednodušeně podílu váhy k druhé mocnině jeho výšky v metrech, mezi 35 a 40. Zároveň by neměl být starší 60 let a klasická léčba u něj není příliš účinná.

„Není to tak, že by chirurgická léčba měla převzít léčbu všech diabetiků, kterých je v Česku asi milion. Hodí se přibližně pro desetinu,“ vysvětlil. Podle něj po dvou letech má výrazně lepší stav diabetu asi 80 procent lidí, kteří operaci podstoupí. Přestože po operaci není nutní dodržovat dietu, pacienti shodí podle Frieda asi deset procent váhy.

Operace spojí vnější stěny tenkého střeva a udělá v nich otvor tak, aby část stravy na začátku propadla do konečné části střeva rovnou a zbývající urazila asi šestimetrovou běžnou cestu tenkým střevem. Střevo v místě, kam se dostane ještě nenatrávená strava, produkuje hormony, kterými cukrovku samo léčí.

V roce 2016 se léčilo s cukrovkou přes 861.500 Čechů, dalších asi 300.000 o ní zatím neví. Naprostá většina pacientů (91,7 procenta) má diabetes druhého typu, který je spojován s nadváhou a nezdravým životním stylem. Pacienti musí celý život dodržovat přísný režim a pravidelně si kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Jen dietou bylo léčeno téměř 80.000 diabetiků druhého typu, léky asi 10.500 diabetiků I. typu a téměř 792.000 druhého typu. Inzulin užívalo 52.800 diabetiků I. typu a 167.000 II. typu.

Léčba diabetu spotřebuje pět až 15 procent celkových nákladů v českém zdravotnictví. Diabetici častěji trpí chronickými komplikacemi jako jsou nemoci srdce a selhání ledvin. Riziko cévní mozkové příhody zvyšuje diabetes dvakrát až čtyřikrát, pětinásobně infarktu, srdečního selhání nebo ischemické choroby srdeční.

Podle Frieda je sice operace pro veřejné zdravotnictví jednorázovým vyšším finančním nákladem, dlouhodobě ale náklady na léčbu diabetika sníží. Pilotní studie pojišťovny VZP a OB kliniky podle něj ukázala, že po dvou letech od operace jsou roční náklady na pacienta nižší asi o 10.000 korun a postupně dál klesají.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?