Celiakální sprue
Celiakální sprue (CS – celiakie nebo též glutenová enteropatie) je označení pro celosvětově se vyskytující onemocnění dětí i dospělých. Jde o hereditární autoimunitní onemocnění vyvolané nesnášenlivostí lepku – glutenu. Lepek je bílkovinný komplex obsažený v povrchní části obilných zrn a je zodpovědný za lepivost těsta. Štěpné produkty lepku vyvolávají u geneticky vnímavých osob nepřiměřenou reakci imunitního systému s trvalou tvorbou autoprotilátek. CS je možno považovat za důsledek nepřiměřené T buňkami zprostředkované autoimunitní reakce na štěpné produkty lepku. Hlavním projevem jsou zánětlivé změny sliznice tenkého střeva s průjmy, chudokrevností, váhovým úbytkem a celkovou poruchou somatického i psychického vývoje. Pokud není lepek z potravy trvale a úplně vyloučen, dochází v průběhu doby k vyčerpání imunitního systému, onemocnění postihuje další orgány se vznikem přidružených autoimunitních chorob a četných komplikací, z nichž většina je život ohrožující. V ČR lze předpokládat prevalenci asi 40 000– 50 000 nemocných CS v celkové populaci. V současnosti je však diagnostikováno jen asi 4000 dětí a dospělých. Mortalita činila před zavedením bezlepkové diety 10–30 %, při včasné diagnostice a bezlepkové dietě se udává méně než 1 %. Většina studií udává poměr 2 : 1 v postižení žen a mužů. Výskyt CS u příbuzných 1. stupně činí 8–18 % a u jednovaječných dvojčat dosahuje 70 %. CS byla poprvé popsána na sklonku 19. století. Diagnostické metody: biochemické test