Český paralen možná po vstupu do EU zmizí

20. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Řada tradičních českých léků, na něž jsou lidé zvyklí a jsou cenově dostupné, by mohla zmizet z pultů lékáren po vstupu ČR do Evropské unie. Týká se to asi třetiny českých léků, včetně paralenu či ibuprofenu...


Řada tradičních českých léků, na něž jsou lidé zvyklí a jsou cenově dostupné, by mohla zmizet z pultů lékáren po vstupu Česka do Evropské unie. Stalo by se to tehdy, kdyby se jejich výrobcům do té doby nepodařilo pro tyto přípravky získat jednotnou registraci, umožňující jejich prodej v celé Evropské unii.

„Týká se to asi třetiny léků vyráběných českými firmami, včetně paralenu, ibuprofenu, ale i antibiotik a dalších léků,“ řekl Právu v pátek Lumír Kroček, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem.

Tržní hodnota těchto léků je mezi miliardou až dvěma miliardami korun. Tradiční léky by pak nahradily léky zahraniční, zhruba třikrát dražší. To by zvýšilo náklady zdravotních pojišťoven.

Také pacienti by za léky vydali víc, protože některé si kupují sami. Kroček uvedl, že jde o léky, které byly registrovány před rokem 1998. „Jen ty musejí získat toto dodatečné povolení. Léky registrované po roce 1998 ho mít nemusejí, protože jsou registrovány podle aktuálně platných směrnic EU,“ uvedl Kroček.

Zbývá sedm měsíců

„Tato aktualizace registračních dat má být hotova do června příštího roku, tedy za sedm měsíců. Když nebude, hrozí, že přípravky nebudou moc být prodávány v ČR,“ řekl Kroček.

Dodal, že české podniky spoléhaly na novou směrnici EU, která umožňuje registrovat starší generické léky, které jsou na trhu úspěšně více než 10 let, jako „léky s dobře zavedeným léčebným použitím“.

Procedura schvalování je u nich snazší, stačí zevrubná dokumentace, nemusejí být klinické testy a další podklady. „Jenže pak může přijít rána. Od dubna je otevřená otázka, zda léky s dobře zavedeným léčebným použitím registrované v kandidátských státech budou mít stejná práva na obchodování jako přípravky členských států. My jsme pro stejná práva,“ tvrdí Kroček. Kdyby totiž rovnost ve snazší registraci nebyla, české léky by musely podstoupit jiný, náročnější způsob registrace. Ten může trvat i roky a nemusel by se stihnout do vstupu v květnu 2004,“ uzavřel Kroček.

Václav Pergl, Právo, 23.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?