Čeští vědci varovali před bioterorismem

21. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
O nebezpečích teroristického útoku vedeného prostřednictvím virů, jedů či nervově paralytických látek informovali novináře přední domácí odborníci na bioterorismus...


Podle virologa Dimitrije Slonima by mohli teroristé zneužít především virů, jež jsou relativně odolné vůči zevním vlivům, přenosné vzduchem a lidská populace vůči nim není imunní. Za takový virus označil Dimitrij Slonim především variolu (virus pravých neštovic).

„Od roku 1980 se ve světě proti variole neočkuje, mladá populace je proto plně neimunní a starší ročníky mají imunitu nespolehlivou. Přitom přenosnost varioly je mezi lidmi vysoká a smrtnost dosahuje v některých případech 30 až 50 procent,“ řekl D. Slonim, který dále varoval před viry afrických hemoragických horeček (např. virus Ebola).

„Přenosnost nákaz mezi lidmi je vysoká, smrtnost onemocnění při tomto přenosu dosahuje až 80%. Účinné antivirové léky ani vakciny prakticky neexistují,“ uvedl dále D. Slonim.

Smrtící viry by podle něho mohli teroristé rozšiřovat ať už pomocí výbušné bomby, popřípadě i pouhým sprejem. „Vyloučit ovšem nelze ani to, že se některý sebevražedný atentátník uměle nakazí a bude prostě rozšiřovat nemoc pouhým kontaktem s okolím,“ varuje Dimitrij Slonim.

Více informací najdete v některém z příštích čísel Zdravotnictví a medicína.

(pri), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?