Chomutovská onkologie má špičkový urychlovač

16. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nadregionální onkologické centrum v Chomutově má nový lineární urychlovač na ozařování zhoubných nádorů. Přístroj stál 41 miliónů korun. Původní přístroje nevyhovovaly novele atomového zákona. "Pracovali jsme s technikou starou i čtrnáct nebo patnáct let..."


Nadregionální onkologické centrum v Chomutově má nový lineární urychlovač na ozařování zhoubných nádorů. Přístroj stál jedenačtyřicet miliónů korun a nemocnice ho do provozu uvedla v úterý.

„Podařilo se nám tak v podstatě dokončit nutnou modernizaci dosluhujícího přístrojového vybavení. Onkologické centrum je garantem péče o nemocné rakovinou pro severozápad Čech,“ uvedl ředitel nemocnice Milan Burša.

Na nový přístroj dostalo onkologické centrum třicet miliónů korun od ministerstva zdravotnictví. Než se však k penězům dostalo, museli lékaři několik let bubnovat na poplach.

„Přístroje nevyhovovaly novele atomového zákona. Pracovali jsme s technikou starou i čtrnáct nebo patnáct let. Byla už nejméně dvě generace přežitá. Po havárii v roce 1998 jsme museli odstavit jeden těžký ozařovač Betatron B10. Ten se nám podařilo za necelých deset miliónů nahradit novým kobaltovým ozařovačem,“ uvedl primář onkologie Milan Kůta.

Nemocnice tehdy uspořádala veřejnou sbírku. Mezi lidmi se na lineární urychlovač Teragam našlo půldruhého miliónu. Přístroj stál necelých deset miliónů. Onkologie a oddělení nukleární medicíny však na modernizaci dosluhujícího vybavení potřebovalo miliónů sedmdesát.

Prostředky na nákup dalšího urychlovače za jedenačtyřicet miliónů se nakonec našly ve státní pokladně. Něco přidali sponzoři a na zbytek si špitál vzal půjčku.

Za sdružené prostředky koupil přístroj, který se bez potíží dostane hluboko do těla člověka, jehož nádor se ozařováním pokouší zničit. Na rozdíl od podstatně levnějšího Teragamu mu v tom nezabrání ani silná tuková vrstva kolem těla obézního pacienta.

Další milióny od kraje jsou v nedohlednu

Centrum se stará o spádovou oblast s více než 550 tisíci lidmi. Ke spokojenosti personálu chybí ještě jedenadvacet miliónů korun na RTG simulátor. Burša doufá, že peníze poskytne nemocnici Ústecký kraj. Hejtman Jiří Šulc (ODS) však jeho optimismus rozhodně nesdílí.

„V žádném případě. Ředitel Burša šéfuje nemocnici už tři měsíce a zatím nám nepředložil koncepci. Špitál má 180 miliónů dluhů a ještě pořád nevíme, jak to chce vedení řešit. Nebudeme lít peníze do děravého hrnce,“ ohradil se Šulc.

Šárka Tonarová, Právo, 16.07.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?