Chřipková epidemie by mohla přijít už v polovině ledna

3. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Chřipková epidemie do ČR zatím nedorazila. Odborníci však odhadují, že už v nejbližších dnech by se mohl počet onemocnění zvyšovat. V ČR zatím nebyl izolován ani žádný chřipkový kmen...


PRAHA - Chřipková epidemie do České republiky zatím nedorazila. Odborníci však odhadují, že už v nejbližších dnech by se mohl počet onemocnění zvyšovat. „Chřipka obvykle přichází v prvních dnech nového roku. Ale může to být i v únoru nebo v půlce března. Podle nepřímých známek se dá usuzovat, že nemocnost začne stoupat od poloviny ledna,“ řekla včera pro ČTK Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku.

Během vánočních svátků bylo v ČR hlášeno 887 nemocných na 100.000 obyvatel. Ve srovnání s týdnem předvánočním klesla nemocnost o 55 procent. „Je to každoroční jev. Nemocnost během Vánoc vždycky klesá,“ doplnil epidemiolog z útvaru hlavního hygienika ministerstva zdravotnictví Gustav Walter. Podle něj zatím v Česku žádná epidemie není; výskyt onemocnění odpovídá běžnému sezónnímu výskytu.

V ČR zatím nebyl izolován ani žádný chřipkový kmen. Podobně jsou na tom i okolní státy. „Trochu vyšší nemocnost je v jihozápadní Evropě, ale ani tam nebyl překročen epidemiologický práh,“ řekla Havlíčková.

Na zvýšení výskytu respiračních onemocnění může mít vliv i současné počasí. „Když je jeden den mínus 20 (stupňů) a do druhého dne přijde obleva, má to vliv spíše na chování lidí než na šíření epidemie. Jeden den chodíte v kabátě, druhý den jen ve svetru, to se pak snadněji prochladne a nastydne,“ uvedla Havlíčková.

Efektivní ochranou proti chřipce je podle odborníků očkování. V ČR se nechávají každoročně očkovat asi tři procenta populace, uvedl Walter. O očkování mají zájem především starší lidé.

Před chřipkou se mohou lidé chránit i pravidelným otužováním. „Nejenom tělesné otužování - ranní studená sprcha, ale i časté větrání a rozumnější oblékání. Když je někdo otužilý, pak mu nevadí ani současné změny teplot,“ řekl Walter. Prevencí je i vyvážená strava bohatá na vitamíny, především vitamín C. „Občané by se měli také vyhýbat místům, kde je hodně lidí pohromadě. Nehrnout se do biografu, když půlka města smrká,“ dodala Havlíčková.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?