Chtějí provádět devitalizaci!

25. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Semilech a Horská nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí mají zájem o novou studii klinického ověřování devitalizace nádorů. "Máme už asi deset zájemců...


Semily/Vrchlabí - Nemocnice v Semilech a Horská nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí mají zájem o novou studii klinického ověřování devitalizace nádorů.

„Máme už asi deset zájemců z řad pacientů, kteří u nás chtějí zákrok podstoupit. Jestli ale skutečně požádáme o provádění devitalizace, o tom se ještě poradíme,“ řekl včera Petr Krtička, ředitel semilské nemocnice. Podle něj se problém zda provádět léčbu rakoviny novým způsobem pohybuje spíše v rovině morální a právní.

„Nemůžeme slyšet jen na pacientovo přání. Záleží také na jeho stavu a mnoha dalších okolnostech. Taky nemůže elektrikář zapojit dráty v zásuvce obráceně jen proto, že to já chci,“ uvedl Krtička.

Ve Vrchlabí jsou v přístupu k devitalizaci razantnější. „Zákroky chceme provádět, jsme na to připraveni. Naším cílem je splnit přání pacienta,“ sdělil Vladimír Dryml, ředitel Horské nemocnice Krkonoše. Vrchlabské soukromé zařízení už obdrželo po internetu několik objednávek od pacientů.

„Bohužel, momentálně celou situaci brzdí ministerstvo zdravotnictví,“ zdůraznil Dryml. Právě ministerstvo musí dát jednotlivým chirurgickým pracovištím souhlas s provedením nového klinického ověření devitalizace zhoubných nádorů u tlustého střeva a konečníku, ledvin, plic a melanomu kůže. Ještě v lednu má být připraven protokol na devitalizaci karcinomu prsu. Devitalizace už byla klinicky vyzkoušena na 45 pacientech. Podle vědecké rady ministerstva zdravotnictví většina z těchto pacientů zemřela nebo umírá, v zákrocích se proto zatím nepokračuje. Všichni pacienti byli v nejvyšším stadiu rakoviny. Ti, kteří dosud žijí, budou do konce března sledováni. Na základě výsledků se rozhodne, zda pokračovat v klinických zkouškách, nebo ne.

PAVEL CAJTHAML, Krkonošské noviny, 25.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?