Chtějí zničit českého výrobce?

12. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Podle mého názoru jde o snahu zlikvidovat českého výrobce, který přišel na trh s poměrně levným a účinným přípravkem proti nachlazení a bolestem. Rozčílilo mne, že se ale nemluví o dalších přípravcích...


Lékárny rychnovského okresu nezaznamenaly v posledních týdnech zvýšený zájem o výrobek české farmaceutické firmy Paralen Plus. Jde o lék, který obsahuje pseudoefedrin. Zdatní chemici z tablet „vypreparují“ zmíněnou látku a vyrobí pervitin. Zákazníci si většinou kupují jedno balení a je na nich vidět, že jsou nachlazení.

Rychnovsko - V Rychnovské lékárně na Starém náměstí si zákazníci kupují jedno, výjimečně dvě balení Paralenu Plus. Jak pracovnice dodaly, nejde o podezřelé osoby, ale o nemocné občany.

Ve vamberské lékárně U černého orla také nezaregistrovali enormně vyšší zájem o zmíněné léčivo. Naopak se včera setkali s případy, kdy přišli spíše starší lidé koupit si jedno balení do zásoby z obavy, že lék bude do budoucna pouze na předpis.

Co bude se zásobami?

„Obáváme se, že pokud se podaří prosadit prodej Paralenu Plus na lékařský předpis, tak o lék výrazně klesne zájem. Navíc Rychnovsko letos nepostihla vlna chřipkové epidemie, kdy jsme předpokládali větší odběr léku. Jestliže bude na předpis, pak nevíme, co uděláme se stávajícími zásobami,“ sdělila lékárnice Jaroslava Chocholoušová.

Stejná situace panuje také v rokytnické lékárně.

„Podle mého názoru jde o snahu zlikvidovat českého výrobce, který přišel na trh s poměrně levným a účinným přípravkem proti nachlazení a bolestem. Televizní reportáž výrobci hodně ublíží. Rozčílilo mne, že se ale nemluví o dalších přípravcích, které obsahují stejné množství pseudoefedrinu a jsou také volně prodejné, a to už řadu let. Jde například o Fervex a Coldrex,“ sdělila svůj názor na negativní kampaň proti Paralenu Plus lékárnice Marie Matyášová. Smůlou českého výrobku je, že je poměrně levný, lze jej pořídit zhruba za čtyřicet korun. Další dva farmaceutické produkty si zákazníci mohou koupit za cenu dvojnásobnou a vyšší.

Dagmar Serbousková z protidrogové komise Okresního úřadu Rychnov n. K. včera prozradila, že ji zmíněná reportáž nikterak nepřekvapila. Chemici - výrobci drog -přesně vědí, které léky obsahují pro ně potřebné látky.

Drobečky ve světě drog

„Nákupy léků ve větším pro přípravu omamných látek jsou jen „drobečkem“ v drogovém světě. Podle mne „bosové“ v této oblasti získávají látky jinde, možná přímo u farmaceutických firem,“ sdělila Serbousková. Dodala, že by věřila i tomu, že jde o konkurenční boj mezi výrobci léků. V obchodě se používají různé, ne vždy rovné metody.

„To, že bude Paralen Plus na předpis, neodradí výrobce drog. Ti si vždy cestičku našli a najdou,“ dodala Serbousková.

ŠÁRKA EHLOVÁ, Orlické noviny, 12.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?