Chybějí peníze na nákladnou léčbu

29. 4. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Milión korun na to, aby si prodloužil život, anebo život udržel v přijatelné kvalitě, nemá téměř žádný Čech. Přesto je v případě některých vážných nemocí nutné takovou cenu zaplatit...


Mnohočetný myelom je onkologická choroba krve, kterou dokáže účinně zbrzdit lék Velcade, jehož roční dávka přijde na 800 tisíc korun. Pojišťovny nemají peníze na léky pro všechny nemocné, proto jeho použití tvrdě regulují. Předepisovat ho smí jen několik onkologických center teprve ve chvíli, kdy jiná léčba selhává a myelom začne po dvou stabilních obdobích již potřetí.

„Je to po dohodě s námi a systém funguje rozumně,“ říká předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Složitější je případ Herceptinu, který se používá na rakovinu prsu, kde navíc pojišťovny stanovily normu tří případů na jedno onkologické centrum ročně.

„Myslím, že by to lékaři neměli dodržovat,“ říká onkolog Bohuslav Melichar z Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Upozorňuje na další možnosti, které se otevřely tím, že čeští lékaři mají po vstupu do EU lepší přístup k lékům, jež byly registrovány v sousedních zemích.

Melichar pacientům s jedním typem rakoviny tlustého střeva (metastatický kolorektální karcinom) netají, že existuje lék Erbitux. Jeho pomocí je možné načas vyléčit nemoc, které drtivá většina pacientů podlehne.

Pojišťovny ovšem nechtějí hradit lék, který není v Česku registrován, a Melichar musí u každého případu domlouvat s pojišťovnami výjimku. Zpravidla záleží na aktuální finanční situaci pojišťoven - týdenní infuze přijde na 40 tisíc korun.

„Jedna z pojišťoven mi platí za pacientku, která dostává Erbitux, už od loňského června,“ říká lékař.

Všeobecná zdravotní pojišťovna eviduje výdaje na nejdražší léky u některých drahých nemocí. Nejvíce utrácí za léčbu roztroušené sklerózy.

Roční dávka léčiva Interferon přijde nejméně na 150 tisíc korun, zastaví však postup choroby, při které se nemocný pomalu přestává hýbat. Jde o relativně laciný lék, běžný občan si ho přesto nemůže dovolit a samotná VZP dnes platí sedmnáct set pacientů.

Organizace pacientů spolu s odbornými lékařskými společnostmi a pojišťovnami dnes zpravidla vyjednávají, jak je možné najít na drahé léky peníze a kde ušetřit.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:
Dobré léky, ale bez peněz\\
Čtyři cesty k záchraně zdravotnictví\\

Jedna z důležitých debat hledá řešení, jak zavést tzv. biologické léky na revmatickou Bechtěrevovu chorobu, která znehybňuje páteř. Loni pojišťovny připustily léčbu prvních čtyřiceti nemocných a výsledky shrnul primář pražského Revmatologického ústavu Jiří Štolfa jako jednoznačný úspěch, který vrací i těžce nemocné do života.

Překážkou je roční cena 600 - 700 tisíc - například u léku Enbrel. Bechtěrevovou chorobou trpí téměř 100 tisíc lidí.

VZP letos platí za drahé léky 1,5 miliardy korun, pětkrát víc než před deseti lety. Pojišťovny, lékaři i organizace pacientů navrhují miliardové částky získat tím, že pojišťovny přestanou hradit laciné léky. Například v loňském roce VZP hradila tři a půl miliónu balení anopyrinu a dva a půl miliónu balení paralenu.

Petr Holub, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?