Chystá se očkování proti žloutence

16. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za bezodkladnou zdravotní péči, kterou poskytují zdravotníci obětem záplav, dostanou zaplaceno od pojišťoven v plné výši. Platby nebudou podléhat regulacím. Součková se na tom už dohodla se zástupci pojišťoven...


Hospodářské noviny, 16.8.2002

Praha - Ministryně zdravotnictví Marie Součková bude žádat od vlády na boj s následky záplav 110 miliónů korun. Hodlá je využít na očkování dětí, které žijí v záplavových oblastech. Ochránit je chce proti žloutence typu A. Peníze by se použily také na vyšetření pitné vody a na dezinfekční prostředky nutné k dodržování hygieny v místech zasažených povodněmi.

„Předpokládáme, že by se očkovalo asi 65 tisíc dětí, pokud by vznikla epidemiologická situace, která by si toto očkování vyžádala,“ uvedla včera Součková.

Ministerstvo také chystá pro veřejnost podrobné informace o tom, jak postupovat po návratu domů do zaplavené oblasti.

„Připravujeme leták, který rozšíří krajské hygienické stanice a zdravotní pojišťovny. Lidé se dozvědí, jak své obydlí upravovat k životu, jak postupovat od prvního kroku až po ten poslední při očišťování obydlí, potravin a ostatních předmětů včetně prádla,“ zdůraznila ministryně. Na očkování proti žloutence mají přispět také zdravotní pojišťovny ze svých preventivních fondů. Součková poděkovala Všeobecné zdravotní pojišťovně a České národní zdravotní pojišťovně, že pomohly občanům v postižených oblastech nákupem dezinfekčních repelentních i dalších prostředků.

Vakcíny proti žloutence nabídne rovněž Mezinárodní asociace farmaceutických společností. Jedna z jejích členských firem už potvrdila, že poskytne zadarmo očkovací látku proti hepatitidě, léky na bolest a antibiotika za 1,5 miliónu korun.

Ministryně také uvedla, že za bezodkladnou zdravotní péči, kterou poskytují zdravotníci obětem záplav, dostanou zaplaceno od pojišťoven v plné výši. Platby nebudou podléhat regulacím. Součková se na tom už dohodla se zástupci pojišťoven.

Lékaři, kteří byli v minulých dnech vyzváni, aby pomáhali lidem v ohrožených oblastech, zareagovali podle místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů Jany Uhrové mimořádně vstřícně.

„Někteří se už před výzvou sami spojili se starosty, přednosty úřadů, krizovými štáby a poskytují pomoc, kde je třeba. Třeba kolega v povodní zasaženém jihočeském Protivíně zůstával nepřetržitě ve službě,“ uvedla Uhrová. Další lékaři se přihlásili přímo do evakuačních center.

Lékaři zatím nezaznamenali nějaký nápor úrazů nebo nakažlivých nemocí. „Lidé k nim přicházejí především s příznaky stresu. My se teď budeme s krizovým štábem ministerstva připravovat na možné epidemie,“ dodala Uhrová.

(ika)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?