Cizinci nakupují léky v Česku, jsou levnější

5. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro občany Evropské unie, zejména Němce a Rakušany, je velmi výhodné nakupovat léky v Česku. Zaplatí za ně totiž nezřídka až o polovinu méně než doma. U některých preparátů je cenový rozdíl ale ještě výraznější...


Největší poptávka je po rostlinných přípravcích, různých multivitaminových tabletách, ale i obyčejném aspirinu

Od nákupů léků v pohraničí Němce a Rakušany neodrazuje ani silná koruna.

Praha - Pro občany Evropské unie, zejména Němce a Rakušany, je velmi výhodné nakupovat léky v Česku. Zaplatí za ně totiž nezřídka až o polovinu méně než doma. U některých preparátů je cenový rozdíl ale ještě výraznější. Například protirakovinný lék Nolvadex je v Česku osmkrát levnější než v Německu i Rakousku.

Cizince od nákupů v pohraničí neodrazuje ani silná koruna. „Euro sice oslabilo, ale jim se to stále vyplatí. To dokládá, jak výrazný je rozdíl mezi cenami léčiv v Česku a většině západních zemí,“ zdůrazňuje prezident České lékárnické komory Jindřich Oswald, který má lékárnu v Klatovech. „Dříve měli Němci zájem především o aspirin, wobenzym, geriavit. Dnes dávají stále více přednost lékům českého původu. Jsou pro ně totiž ještě levnější,“ vysvětluje Oswald.

Podobnou zkušenost má i jeho kolega Zdeněk Cihlář z Lékárny u Aeskulapa v Loučovicích na Českokrumlovsku. „Proč by si sousedé z druhé strany hranice nepřijeli koupit léky do Česka, když aspirin německého koncernu Bayer si tu pořídí za 50 korun. V Německu či Rakousku to vyjde v přepočtu téměř na stokorunu,“ dodává.

Poptávka je i po rostlinných přípravcích, které nejsou evidovány jako léčiva, a také po různých multivitaminech. Němci za ně zaplatí asi o třetinu méně, než kdyby si je obstarali v německé lékárně.

Zatímco běžné tablety a kapky ve volném prodeji jsou v Česku pro německou klientelu cenově velmi příznivé, moderní drahé léky se cenami výrazně neliší ani na jedné straně hranice. Do takového sortimentu patří léky na předpis. Pokud jsou vystaveny německými lékaři, mají české lékárny zakázán jejich prodej.

To ale nic nemění na věci, že zájem cizinců obstarávat si v Česku léčiva je stále velký.

„Zvláště v Horní Plané, Vyšším Brodě nebo Frymburku mají lékárny svou stálou zahraniční klientelu,“ uvádí loučovický lékárník Cihlář.

Celou rodinu léčí při nachlazení českým acylpyrinem a sanorinem také Inge Grabowská, která bydlí v saské Hartavě a do českého Hrádku nad Nisou je chodí nakupovat pravidelně. V Česku ji ale vyvádějí z míry značné cenové rozdíly u stejného přípravku v různých lékárnách. V Německu podle ní existují jednotné ceny.

Čeští lékárníci shodně prohlašují, že na zahraničních hostech nejsou závislí.

„Zlepšuje nám to bilanci, ale existenční závislost na nich necítím,“ dodává jeden z oslovených. Přesnější procento takto získaných svých tržeb ale odmítl uvést.

Lékárenská komora tvrdí, že pokud jsou v Česku farmaka v průměru asi o polovinu levnější než v zemích EU, budou se po vstupu do unie postupně jejich ceny zvyšovat. „Ostatně je to přirozený trend, který se projeví ve všech ekonomických oblastech,“ upozorňuje Oswald.

Ředitel odboru cenové politiky Ministerstva financí Pavel Maštálka však výrazný cenový vzestup u léčiv po přijetí k unii neočekává.

„Stát by svou cenovou politikou a regulacemi významné zvýšení nepřipustil,“ tvrdí. Zdůrazňuje, že distributoři budou vždy nuceni respektovat kupní sílu obyvatel, a proto si nebudou moci zlomové zdražování dovolit.

Porovnání cen vybraných léků v Česku, Německu a Rakousku

lék: Česko - Německo - Rakousko

Bronchovaxom 30×7 mg (na zvýšení imunity): 605 Kč - 915 Kč - 976 Kč

Fosamax 28×10 mg (na zpevnění kostí): 1253 Kč 1830 Kč 1894 Kč

Salofalk 100×500 mg (na záněty zažívacího traktu): 875 Kč - 2730 Kč - 2179 Kč

Norvasc 30×10 mg (na srdeční onemocnění): 607 Kč - 999,00 Kč - 1063,53 Kč

Nolvadex 30×20 mg (protirakovinný lék): 179 Kč - 1436 Kč - 1430 Kč

Pozn: Uvedené ceny jsou vypočteny při kursu 30,3 Kč za euro

Pramen: Česká lékárenská komora

Ivana Kněžínková, Zdeněk Zuntych, Stanislav Šetina, Hospodářské noviny, 5.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?