ČLK je proti převodu všech nemocnic na obchodní společnosti

29. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora varuje před celoplošným převodem nemocnic na obchodní společnosti, o němž uvažují kraje. Podle komory je to nevyzkoušená cesta...


PRAHA - Proto by takový experiment bylo vhodnější provést pouze s částí nemocnic, říká prezident ČLK David Rath.

Nemocnice jsou neziskovými organizacemi, ale obchodní společnosti jsou zřizovány proto, aby zisk vytvářely, podotkl.

Komora se proto podle něj obává, že obchodní společnosti budou uzavírat neziskové provozy a omezovat neziskové služby.

Rath se domnívá, že obchodní firmy budou dávat přednost levnějšímu a tedy méně kvalitnímu personálu a budou šetřit na lécích. Naopak budou mít tendenci zabývat se výdělečnými aktivitami, které v daném území ani nejsou potřebné, tvrdí Rath.

Kraje snahu převést nemocnice na obchodní společnosti zdůvodňují finančními důvody. Rath uvedl, že české nemocnice na tom nejsou v současnosti finančně výrazně hůře než v minulosti.

Vážné hospodářské problémy má třetina nemocnic. Jsou to zařízení, která investovala značné sumy z provozních prostředků do rekonstrukcí, výstavby nebo na nákup drahých přístrojů.

„Financování zdravotnictví je však nastaveno tak, aby peníze stačily na běžnou údržbu a obnovu, řekl šéf ČLK.

Ekonomické problémy nemocnic nejsou podle něj důsledkem růstu mezd. Mzdy rostou pomaleji než náklady na léky nebo zdravotnický materiál.

Například v roce 2001 se zvýšily výdaje na léky o 15 procent, ale příjem zdravotního pojištění se zvýšil jen o šest procent. V roce 2001 představoval podíl výdajů na léky 28 procent celkových výdajů, což je vyšší podíl než v zahraničí.

„Chod českých nemocnic je více než chybějícími penězi ohrožen nedostatkem kvalifikovaných lékařů,“ uvedl Rath.

Měsíčně přichází do Čech 30 až 40 slovenských lékařů a objevují se i lékaři ze zemí bývalého Sovětského svazu. I příčinou zániku nemocnice v Plané u Mariánských lázní byl podle Ratha nedostatek lékařů. Podobný osud pravděpodobně čeká nemocnici v Novém Bydžově na Královéhradecku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?