Astma je chronické onemocnění dýchacích cest. Postihuje více než čtvrt miliardy lidí na světě

5. 12. 2023 10:18
přidejte názor
Autor: Depositphotos/Wavebreakmedia

Astma je nebezpečné trvalé onemocnění postihující dýchací cesty, které se projevuje především ztíženým dýcháním. S touto zatím stále nevyléčitelnou nemocí bojují lidé po celém světě bez ohledu na jejich věk nebo rasu. Astma lékaři přitom dělí do několika skupin podle toho, jak často a v jaké míře se příznaky nemoci dostavují.

Jak poznat astma?

Pokud vás zajímá, co je astma, jedná se o chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest, jež postihuje hlavně průdušky. Jakmile jsou tyto dýchací cesty vystaveny vlivu rizikových faktorů, zanítí se, stávají se hyperreaktivními (zvyšuje se průdušková reaktivita), ucpávají se a jejich průchodnost je kvůli zúžení průdušek (bronchokonstrikce) a přítomnosti hlenových žláz značně omezená.

Jelikož u pacientů dochází ke zduření průduškových stěn, průtok vzduchu je dočasně omezený, což lékaři označují jako reverzibilní bronchiální obstrukci. Nemocní se vlivem těchto komplikací potýkají s epizodami dušnosti a kašle, které jsou mezi lidmi známé jako astmatický záchvat. Nejvýraznější projevy se přitom objevují během nočních hodin nebo časně nad ránem.

Název astma pochází z řeckého výrazu ásthma, který v překladu znamená lapání po dechu. Celým názvem se dnes tyto zdravotní komplikace označují jako astma bronchiale, přičemž někdo stále používá zastaralý název záducha. [1, 23]

Výskyt astmatu

Astma se u pacientů může rozvinout v jakémkoliv věku, což znamená, že se toto onemocnění nevyhýbá batolatům, předškolním dětem, mladým dospělým ani seniorům. Do puberty přitom více postihuje chlapce, později naopak ženy a dívky. Ať už se však jedná o astma u dětí, nebo hovoříme o astmatu u dospělých, tato nemoc dnes patří mezi nejčastější chronické choroby a její prevalence v populaci neustále narůstá.

Momentálně se s astmatem potýká více než 300 milionů pacientů po celém světě, přičemž v následujících pěti letech by toto číslo mělo stoupnout ještě o dalších 100 milionů případů. Nikdo však nedokáže s jistotou říci, že tento počet je konečný, jelikož nemocní často zdravotní komplikace spojené s astmatem podceňují nebo je přičítají jiným nemocem, a proto jejich problémy zůstávají nediagnostikované.

Pokud jde o prevalenci astmatu v České republice, na našem území toto onemocnění údajně trápí zhruba 8–10 % obyvatelstva, přičemž až v 63 % případů dochází k rozvoji před pátým rokem života. Během posledních let se tedy jedná o běžnou chorobu, se kterou se lékaři ve svých ordinacích potkávají poměrně často, a počet případů navíc každoročně stoupá. Úmrtnost se pak pohybuje kolem 100 osob v průběhu jednoho roku. [4, 56]

Klasifikace astmatu

Podle toho, jak intenzivní obtíže pacienta trápí, jaká je jejich četnost a kdy se nejčastěji objevují, lékaři rozlišují několik různých druhů astmatu. Záleží přitom také na dalších faktorech, jako je stupeň postižení plicních funkcí, obstrukce dýchacích cest, bronchiální reaktivita nebo spotřeba úlevových léků, které pacient užívá. Existují pak čtyři základní kategorie:

  • intermitentní astma – pacienta trápí občasné epizody záchvatů, nejvýše však jednou týdně a v noci dvakrát měsíčně, životní aktivita mezi záchvaty není nijak snížená,
  • perzistující lehké astma – u pacienta se příznaky astmatu objevují i několikrát týdně, noční obtíže pak několikrát měsíčně, přičemž symptomy narušují jeho spánek i některé denní aktivity,
  • perzistující středně těžké astma – pacient se potýká s astmatickými záchvaty téměř každý den a noční obtíže se dostavují i několikrát týdně, což je skoro neustále potřeba řešit pomocí bronchodilatancií,
  • perzistující těžké astma – jedná se o trvalé příznaky a noční obtíže, které výrazně omezují pacientovy aktivity.

Kromě této klasifikace se v praxi používá také další rozdělení, které vytvořila Globální iniciativa pro astma (GINA). To je založeno na úrovni kontroly, kterou pacienti nad nemocí mají, a podle ní se rozlišují tři samostatné kategorie, kam patří:

  • plně kontrolované astma,
  • částečně kontrolované astma,
  • nekontrolované (neovládané) astma.
Chronická obstrukční plicní nemoc postihuje hlavně kuřáky. Jak ji léčit?
Přečtěte si také:

Chronická obstrukční plicní nemoc postihuje hlavně kuřáky. Jak ji léčit?

Jak již samotný název napovídá, pokud se pacient potýká s nekontrolovaným astmatem, příznaky ho obtěžují prakticky neustále, což není schopný vlastním přičiněním ovlivnit. To se pak výrazně projeví na jeho každodenním životě, jelikož na rozdíl od zdravých osob není schopný vykonávat běžné činnosti a tělesné aktivity. Nemoc ho navíc může ohrozit na životě.

Kromě těchto oficiálních klasifikačních metod přišli lidé také s vlastním označením konkrétních druhů astmatu, a to především podle toho, s jakou situací jsou jednotlivé komplikace spojené. Pak hovoříme například o následujících typech astmatu:

  • pozátěžové astma,
  • stresové astma,
  • námahové astma,
  • psychické astma,
  • profesionální astma. [7, 8, 9, 10, 11]

Zdroje: mayoclinic.org, who.int, wikiskripa.eu, nzip.cz, myhealth.alberta.ca, healthline.com, my.clevelandclinic.org, webmd.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?