Lumbago bývá důsledkem prudkého pohybu. Jak mu předejít?

29. 5. 2020 9:00
přidejte názor

Zatímco některé zdravotní problémy neovlivníme, za jiné si můžeme úplně sami. Do druhé skupiny částečně spadá i lumbago lidově známé jako ústřel. Jedná se o velmi intenzivní paralyzující bolest bederních zad, která se zpravidla objevuje v důsledku prudkého pohybu či nevhodného způsobu sezení. Pacienti jsou většinou upoutáni na lůžko a ulevují si teplými suchými obklady.

Co je to lumbago?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je to lumbago?
  2. Co za obtížemi stojí?
  3. Jak léčit lumbago?
  4. Rizikové faktory
  5. Prevence

Intenzivní a náhlá bolest zad, která nebere konce a dokáže jednoho na pár dní naprosto paralyzovat. Pokud patříte mezi „šťastlivce“, kteří ji zažili, pak pravděpodobně tušíte, že mluvíme o lumbagu, jež pravděpodobně znáte pod pojmem ústřel. Oba názvy značí to samé: velmi nepříjemný bolestivý stah kolem svalů páteře, který může vyústit až v křeč.

Lumbago se může objevit téměř v jakémkoli věku, v poslední době se stále častěji objevuje i mezi velmi mladými lidmi. Ti oproti starším jedincům však mají o něco lehčí průběh. Bolest, která je nedílnou součástí ústřelu, může být mírná i paralyzující. Někteří ji dokonce přirovnávají k bodání nožem. Rozdíl je samozřejmě také v tom, zda se jedná o akutní lumbago, tedy problém, který se objevuje záhy, má rychlý nástup a po naordinovaném klidu postupně odeznívá, anebo o dlouhodobý problém jako je chronická lumboischialdie.

Co za obtížemi stojí?

Na vznik obtíží může mít vliv hned několik faktorů. Velice často problém vzniká zcela nečekaně, a to v důsledku prudkého pohybu – typicky předklonu v kombinaci s rotací a zvedáním těžkého předmětu. V tomto okamžiku totiž dochází k nadměrné kompresi a tělo v obraně míchy stáhne vazy a svaly kolem páteře. Člověk pocítí náhlou a velmi prudkou bolest a v dané pozici většinou setrvává. Každým pohybem se totiž silně nepříjemný pocit ještě zhoršuje.

Pobolívají vás pravidelně záda?

Velmi častou příčinou je také sezení v nevhodné poloze. Bolest ale může značit také vyhřezlou ploténku anebo zánět sedacího nervu (ischias neboli houser). Určitou roli hraje i stres a psychický stav, vliv má zejména zadržování vzteku.

Dále se může jednat o tyto příčiny:

  • Prochlazení
  • Zánět nervů
  • Fyzická zátěž
  • Blokáda obratlů
  • Degenerace či zúžení páteřního kanálu

Skutečný důvod lumbaga je v momentě, kdy k němu dojde, velmi těžké zjistit. Obecně lze ale za viníka označit přetížení míchy, ke kterému může docházet kombinací více faktorů. To je ostatně důvod, proč se lumbago objevuje i u velmi mladých lidí, kteří mají fyzicky náročnou práci.

Jak léčit lumbago?

Vzhledem k tomu, že se nejedná o nemoc jako takovou, nelze lumbago cíleně léčit. V případě akutních obtíží se doporučuje ulehnutí na lůžko v úlevové poloze. Ačkoli nemusí být vždy stejná, zpravidla bývá v lehu na zádech s podloženými končetinami. Rozhodně se bolest nepokoušejte „rozhýbat“. Dále je vhodné podat některé z volně prodejných analgetik a přiložit na problematickou oblast teplý suchý obklad.  Ideální je například elektrická vyhřívaná dečka, nádoba s vodou či speciální mast. Rozhodně se nedoporučuje horká vana, či studený obklad. Obojí může problém ještě zhoršit.

Pokud se stav v řádu několika dní nezlepší, je nutná návštěva lékaře, který vyloučí vážnější příčiny jako vyhřeznutí meziobratlové destičky a dalších vážných problémů neurologického typu. Na místě je proto důkladné vyšetření včetně rentgenu a CT.

Rizikové faktory

Ačkoli se ústřel objevuje zpravidla náhle a prudce, velmi často pramení z mnoha příčin, které lze z velké části ovlivnit. Jedním z nejčastějších viníků je špatné držení těla, chybné či dlouhodobé sezení či nedostatek pohybu a samozřejmě psychické faktory, jakými je stres, deprese a potlačovaný vztek. Jistou roli hraje také obezita a nedostatek aerobní činnosti anebo chybně naučené pohyby například při cvičení či zvedání zátěže.

Na vzniku potíží se samozřejmě podílejí i zdravotní komplikace, jako:

Prevence

Pokud patříte k těm, kteří mají s lumbagem přímou zkušenost a chcete se navrácení obtíží vyhnout, vyvarujte se prudkým pohybům, zvedání těžkých břemen a sezení v nevhodné poloze. Naopak dbejte na správné držení těla. Rozhodně „nechoďte přes bolest“ a při dlouhotrvajících obtížích navštivte lékaře. Nezapomínejte rovněž na pravidelný pohyb a posilování zádových svalů a svalů trupu, jejichž zesílením lze lumbagu částečně předejít.

Zdroj: coretraining.cz, vitalia.cz, bezbolestizad.cz, biomag.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?