Jak vyzrát na strie? Pomoci může laser i důsledné promazávání

5. 6. 2019 9:00
5 nových názorů

Strie jsou drobné jizvy na pokožce, které vznikají jako přirozená reakce na náhlou změnu objemu lidského těla. Nejčastěji se objevují v oblasti břicha, na stehnech a hýždích nebo také na prsou. Příčinou vzniku těchto malých jizviček může být například rychlý růst, přibírání na váze, těhotenství nebo také některé hormonální změny.



Co jsou strie?

Lidská kůže se skládá z několika vrstev. Střední část tvoří kolagenová a elastická vlákna, díky kterým je naše pokožka pružná a může se přirozeně natahovat. Pokud tato vlákna ovšem popraskají, na povrchu kůže se objeví drobné jizvy, které se nazývají strie.

Dříve či později na svém těle zaznamená strie většina žen. Ačkoli se tento problém nejčastěji skloňuje v souvislosti s něžným pohlavím, výjimkou však nejsou ani strie u mužů, strie u dětí nebo strie v pubertě. Také není pravda, že by strie trápily pouze obézní pacienty, nevyhýbají se totiž ani štíhlým lidem.

Jak strie vypadají?

Strie poznáte opravdu snadno. Jedná se o jizvy, které vypadají jako dlouhé perleťové linky. Někomu tyto rýhy svým vzhledem dokonce připomínají malé hádky schované pod kůží. Tam, kde se strie vytvoří, je kůže hrbolatá a pokud se jí dotknete, ucítíte drobné prohlubně. Strie mohou mít různou velikost, často se slévají a na povrchu kůže vytváří propletené linie.

Na počátku můžete na svém těle pozorovat červené strie nebo dokonce fialové strie, postupem času tyto jizvy ovšem vyblednou a získají svou typickou barvu, která je jen o něco málo světlejší či tmavší než okolní kůže. U světlovlasých jedinců pozorují lékaři stříbřitě bílé strie, lidé s vyšším obsahem pigmentu mohou mít jizvy světle béžové.

Kde se strie vyskytují?

Strie se mohou objevit na mnoha různých místech lidského těla, nejčastěji se však jedná o:

  • Strie na břiše
  • Strie na zadku
  • Strie na stehnech
  • Strie na zádech
  • Strie na bocích
  • Strie na pažích

Příčiny vzniku strií

Strie vznikají jako přirozená reakce organismu na nadměrnou zátěž pokožky, ke které dochází při náhlé změně objemu našeho těla. Zatímco se totiž kůže snaží přizpůsobit nové situaci, dochází při tom k popraskání elastických vláken. Ta se sice dokáží roztáhnout a zase smrštit na původní velikost, pokud k tomu ale dojde příliš rychle, tak popraskají.

Na vině mohou být například hormonální změny (klimakterium či užívání léků s obsahem kortikoidů), těhotenství, rychlý růst (většinou v období dospívání), rychlé přibývání na váze nebo naopak dramatický váhový úbytek. Vliv mohou mít také genetické dispozice a věk pacienta či pacientky.

Těhotenské strie

Na strie v těhotenství a strie po porodu si stěžuje více než 80 % žen, tento problém je totiž u nastávajících maminek naprosto běžný. Během těhotenství ženské tělo produkuje hormony, které dokáží změkčit vazy v pánvi a tím pádem usnadňují porod. Zároveň ale dochází také ke změkčení kožních vláken a pokožka je tak náchylnější ke vzniku strií.

Rychlému růstu těhotenského bříška se elastická vlákna pokožky nedokáží dostatečně přizpůsobit, a proto popraskají. Strie se navíc často tvoří také na prsou.

Strie u mužů

Jak bylo již dříve zmíněno, strie se mohou tvořit také u mužů. Mezi nejčastější příčiny patří radikální tloustnutí či rychlé nabývání svalové hmoty jako důsledek posilování. Celou situaci může zhoršit také užívání anabolických steroidů, ty totiž podporují zvětšování svalů.

Co na strie pomáhá?

Lámete si hlavu s tím, jak se zbavit strií? Některé z nich časem vyblednou samy od sebe, jiné ovšem zůstávají dobře viditelné. Žádné účinné řešení, které zajistí úplné odstranění strií, bohužel neexistuje. Pokud se však chcete nevzhledných jizviček zbavit, máte několik možností.

Metody užívané k odstranění strií:

  • Odstranění strií laserem, což výrazně zlepší jejich vzhled
  • Metoda radiofrekvence, při které dochází k remodelaci kůže
  • Mikrodermabraze – zákrok zmírňující příznaky stárnutí kůže
  • Mezoterapie nebo mezotransdukce
  • Abdominoplastika – chirurgický zákrok, který řeší kožní nadbytek v oblasti břicha

Přirozený proces hojení pokožky můžete podpořit také tím, že ji budete dostatečně hydratovat. K tomu slouží celá řada specializovaných přípravků, jako je například pečující olej na strie jménem Bi‑Oil, krém na strie Elasti‑Q, Bepanthen krém proti striím, Weleda olej na strie nebo třeba Eucerin tělový olej proti striím.

Babské rady: jak na strie?

Chcete se strií zbavit přírodní cestou? V tom případě můžete vyzkoušet některé z osvědčených rad nejen od našich babiček. V první řadě je důležité udržet kůži hydratovanou. Postižená místa je dobré natírat olejem, jelikož dodává pokožce látky potřebné k její regeneraci. Proti striím je vhodný například kokosový olej nebo máslo, arganový olej, olivový olej nebo klidně obyčejný dětský olejíček.

Dále můžete vyzkoušet také domácí cukrový peeling. Po smíchání mandlového oleje s cukrem směs dobře promíchejte a vetřete do problematických míst. Strie díky tomu rychleji vyblednou. Kromě toho se doporučuje nanášet na pokožku našlehané bílky, citronovou šťávu nebo sádlo, které neobsahuje sůl.

Strie a prevence

Pokud chcete vzniku strií předejít nebo jej alespoň omezit, dbejte na:

  • Promazávání ohrožených tělesných partií
  • Prokrvující masáže problematických partií
  • Dostatečný přísun tekutin
  • Správnou životosprávu a aktivní pohyb

Pavlína (neregistrovaný)
Dobrý den, můžete mi poradit, jak co nejlépe zmírnit strie vzniklé v pubertě u syna na zádech? Který krém je nejúčinnější, případně jaký zákrok doporučujete u dětí.
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, Pavlíno, růžové strie je nejlepší mazat nesoleným vepřovým sádlem. S bílými striemi je to už těžší, ohledně toho bych se poradila s dermatologem, navrhne na míru vhodné ošetření.
Rebecca (neregistrovaný)
Dobrý den. Můžu se zeptat, můžou vzniknout strie vlivem nošením ortopedického korzetu při léčbě skoliózy?
Redakce Zdraví.Euro.cz (neregistrovaný)
Dobrý den, Rebecco, to je spíše nepravděpodobné, protože nevíme, jakým způsobem by korzet způsoboval strie. Strie však mohou vzniknout např. rychlou změnou hmotnosti (kůže se nastačí zadaptovat) nebo také po některých lécích (kortikoidy). Redakce Zdraví.Euro.cz
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?