Domácí coleslaw není nijak náročný na přípravu. Důležité je použít čerstvou zeleninu. Ve většině receptů se do něj krouhá bílé zelí, ale klidně můžete použít i červené hlávky. Pokud chcete, aby byl hodně svěží, můžete k zelí nastrouhat trochu zelených jablek nebo celeru. Chybu neuděláte ani s řapíkatým celerem nebo petrželkou.
Co se dozvíte v článku
Salát coleslaw recept: klasika s majonézou
Ingredience
- 500 g bílého zelí,
- 1 středně velká mrkev,
- 1 malá cibule,
- 120 g majonézy,
- 2 lžíce zakysané smetany,
- 2 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy,
- 1 lžička cukru,
- sůl a pepř podle chuti.
Postup
- Zelí nakrouhejte najemno, trochu ho osolte a nechte pár minut odstát. Mezitím oloupejte mrkev a cibuli. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a cibuli nakrájejte nadrobno.
- Zelí opatrně promačkejte, abyste z něj dostali přebytečnou vodu. Díky tomu bude coleslaw křupavější a chutnější.
- Pak připravte dresink, stačí smíchat majonézu se smetanou, octem, citronovou šťávou a cukrem. Podle chuti zálivku osolte a opepřete.
- Dresink nalijte na zeleninu. Všechny suroviny v míse dobře promíchejte, aby se dresink dostal úplně všude.
- Coleslaw poté potřebuje nechat pár hodin odležet v lednici. Nejlépe však chutná druhý den – to se chutě dokonale propojí a zelí zkřehne.

Coleslaw s jogurtem: lehčí varianta
Ingredience
- 500 g bílého zelí,
- 1 středně velká mrkev,
- 1 malá červená cibule,
- 200 g bílého jogurtu,
- 1 lžíce citronové šťávy,
- 1 lžíce jablečného octa,
- 1 lžička medu,
- sůl a pepř podle chuti.
Postup
- Mrkev a cibuli oloupejte. Poté mrkev nastrouhejte nahrubo a cibulku nakrájejte najemno. Dejte zeleninu do misky.
- Do druhé mísy nakrouhejte zelí. Tenké proužky zelí lehce posolte a pár minut počkejte. Pak z něj opatrně vymačkejte tekutinu. Vymačkané zelí přidejte k zelenině.
- V menší mističce smíchejte jogurt, citronovou šťávu, jablečný ocet a med. Podle chuti zálivku osolte a opepřete. Pokud chcete, aby byl salát pikantnější, můžete přidat lžičku hořčice.
- Dresink vmíchejte do zeleniny. Salát dejte alespoň na hodinu proležet do ledničky. Chutě se ale lépe propojí, pokud ho necháte v chladu přes noc.
Odkud pochází coleslaw?
Coleslaw možná znáte jako přílohu ke smaženému kuřeti a jiným pokrmům z rychlého občerstvení. Název tohoto salátu je odvozen od nizozemského slova „koolsla“, což znamená zelný salát. První coleslaw se totiž objevil v 18. století v Nizozemsku. Díky holandským kolonizátorům se dostal až do Severní Ameriky.
Zde se uchytil jako oblíbená příloha ke grilovanému masu. Jeho podoba se postupně měnila, zatímco původní holandský recept zahrnoval jen syrové bílé zelí se zálivkou, v typickém americkém coleslawu nesmí chybět mrkev a hodně majonézy.
Coleslaw se dnes dává také do hamburgerů a hotdogů. V Británii vám ho možná naservírují i k sendvičům nebo ikonickému fish and chips. Jeho použití a servírování se zkrátka liší stát od státu.
Variace coleslawu
Nejrozšířenější variantou coleslawu je americká klasika, kam patří jemně nakrouhané bílé zelí, mrkev, majonéza, ocet, sůl a pepř. Napříč státy a regiony se ale mohou základní suroviny či dochucovadla poměrně dost lišit.
Typickým příkladem je třeba vinaigrette coleslaw, který je hodně oblíbený na jihu Spojených států amerických. Tučný majonézový dresink je v tomto případě nahrazen zálivkou z olivového oleje a vinného octa. Další zajímavou variací je tzv. how slaw, který se dokonce stal oficiálním jídlem ve státě Tennessee. Vyznačuje se pikantní chutí, kterou mu dodávají papričky jalapeños v kombinaci s hořčicí.
Na různé úpravy coleslawu pochopitelně narazíte i mimo území USA. Kromě zelí, mrkve a cibule se do něj často přidávají jablka, celer a petrželka. Výsledek pak bude křupavější a o poznání svěžejší. Snadno se dá upravit také dresink, protože ne každý má rád majonézu. Lehčí a jemnější zálivka se dá připravit z kysané smetany či bílého jogurtu.
Přidáváte do coleslawu majonézu?
V Německu je zelný salát hodně jednoduchý, skládá se jen z bílého nakrouhaného zelí, které se marinuje v oleji a octu. Pro státy východní Evropy je zase typický coleslaw z červeného zelí, do kterého se přidávají brusinky, mrkev, jablka, rozinky, ořechy a jiné nasládlé suroviny. Zalévá se slunečnicovým olejem.
Zelné saláty se objevují rovněž ve Skandinávii, kde se do nich přidává kopr s hořčicí. Slouží jako příloha k rybím pokrmům, které tvoří běžnou součást jídelníčku severských národů. Anglická obdoba coleslawu se pak neobejde bez sýra.
Existují také hodně exotické varianty, a to třeba asijský coleslaw doplněný sezamovým olejem, sójovou omáčkou, koriandrem nebo zázvorem. Někdo dokonce přidává do coleslawu mango a ananas. Pokud máte rádi pálivé, mohl by vás zaujmout coleslaw s chilli a limetkovou šťávou.
Jak by měl tedy vypadat správný coleslaw?
Názory na jednotlivé složky a ochucení coleslawu se hodně liší. Obyvatelé Spojených států amerických ho v podstatě vnímají jako svůj národní salát, i když tomu oficiálně tak není. Jejich varianta s bílým zelím, mrkví a majonézovým dresinkem je ale ve světě nejznámější.
Tento typ coleslawu není tak křupavý, ale je spíše krémový. Na druhou stranu ale existují země, kde vám zelný salát naservírují bez majonézy a jako zálivku použijí jen olej a ocet. Někdo si zase neumí představit porci coleslawu bez oříšků, sýra a křupavého celeru.
Záleží zkrátka na tom, jaké suroviny vám v salátu chutnají. Upravit si ho můžete čistě dle vlastní fantazie. Syrové zelí má totiž výhodu v tom, že se snadno kombinuje s dalšími druhy zeleniny, bylinkami a nejrůznějšími dochucovadly.
Zdroje: stobklub.cz, bbcgoodfood.com, feelgoodfoodie.net, britannica.com
Dělám klasiku ale zelí řádně vymačkám až pustí šťávu. potom přidám křen. nechám uležet a druhý den je to pochoutka k masu