Obyčejná pšeničná mouka se dá nahradit špaldovou moukou či jemně namletými vločkami. Na chuti se to nijak negativně neprojeví. Sušenky budou výživnější a lépe stravitelné. Šetřit se dá i s cukrem, který můžete vyměnit za zdravější sladidlo a zralé banány. Ovoce je samo o sobě hodně sladké a navíc obsahuje vlákninu, minerály a vitamíny.
Co se dozvíte v článku
Cookies recept: měkké hned po upečení
Ingredience
- 125 g másla,
- 100 g třtinového cukru,
- 80 g cukru krupice,
- 1 vejce,
- 1 lžička vanilkového extraktu,
- 180 g hladké mouky,
- 0,5 lžičky jedlé sody,
- špetka soli,
- 150 g čokolády.
Postup
- Vyndejte máslo z lednice a nechte ho změknout. Poté ho vyšlehejte společně s třtinovým a krupicovým cukrem do jemné pěny. Přidejte k němu vejce, vanilkový extrakt a znovu vše vyšlehejte.
- V druhé míse smíchejte suché suroviny – mouku, sodu a sůl. Nasypte je do máslové směsi a dobře promíchejte. Nakonec přidejte do těsta čokoládu nasekanou na malé kousky (nebo čokoládové pecky).
- Plech vyložte pečicím papírem. Pomocí lžíce pak z těsta okrajujte malé bochánky. Nemusíte je nijak tvarovat. Těsto se při pečení samo rozteče do stran.
- Cookies dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Stačí krátká doba pečení, ideálně 8–10 minut. Následně vyjměte plech se sušenkami z trouby.
- Nechte je ještě 5 minut chladnout na plechu. Poté je opatrně přesuňte na kovovou mřížku a nechte úplně vychladnout.

Zdravé cookies s banánem a vločkami
Ingredience
- 2 zralé banány,
- 60 g kokosového oleje,
- 80 g kokosového cukru,
- 1 vejce,
- 1 lžička vanilkového extraktu,
- 120 g namletých ovesných vloček,
- 60 g špaldové mouky,
- 1 lžička prášku do pečiva,
- 1 lžička skořice,
- špetka soli,
- 80 g hořké čokolády nebo nasekaných ořechů.
Postup
- Dejte do mísy oloupané banány a důkladně je rozmačkejte vidličkou. Půjde vám to lépe, pokud použijete hodně zralé až přezrálé banány.
- Poté k nim přidejte kokosový olej, kokosový cukr, vejce a vanilkový extrakt. Suroviny dobře promíchejte.
- Do druhé mísy přijdou suché suroviny – rozemleté vločky, špaldová mouka, prášek do pečiva, skořice a sůl. Zamíchejte je a nasypte k tekutým ingrediencím. Obě směsi promíchejte, aby se dobře spojily.
- Nakonec nasypte do těsta nasekanou hořkou čokoládu nebo oříšky. Troubu zapněte na 175 °C a plech vyložte pečicím papírem. Z těsta pak lžící vykrajujte malé kopečky a dávejte je na plech.
- Sušenky dejte péct do trouby na 10–12 minut. Upečené cookies poznáte podle toho, že jim lehce zezlátnou okraje.
Další suroviny pro zdravější cookies
Kromě mletých vloček a špaldové mouky, které najdete v receptu výše, lze jako náhradu pšeničné mouky použít i jiné zdravé alternativy – ořechové mouky, mandlovou mouku, mouky ze semen či rýžovou mouku.
Nejenže budou nutričně hodnotnější, ale vyhnete se tím také lepku. Pokud chcete zvýšit obsah bílkovin, přidejte do těsta práškový protein. Chybu neuděláte ani se lžící arašídového másla, které může částečně zastoupit máslo či kokosový olej.
V základním receptu se jako sladidlo používá cukr krupice nebo třtinový cukr. Cookies ale rozhodně neuškodí zdravější sladidla. Doporučujeme vyzkoušet kokosový, březový nebo datlový cukr. Čekankový sirup, melasa a jiná tekutá sladidla se do cookies moc nehodí, protože by těsto bylo příliš tekuté. Případně můžete přidat cukru míň a zvýšit sladkost těsta rozmačkanými banány.
Cookies jako ikonické americké sušenky
Slovo cookies pochází z nizozemského slova „koekje“, což znamená malý koláček. Holandské koekje ovšem nepatří mezi přímé předchůdce amerických cookies. Prakticky v každém státě najdete nějaký druh sušenek, který místní obyvatelé vnímají jako tradiční.
U nás jsou třeba oblíbená esíčka nebo máslové sušenky. Britové k čaji rádi přikusují zázvorové sušenky. Ze Skotska pak pocházejí sušenky digestive s přídavkem celozrnné mouky. Ve Spojených státech amerických zase málokdy potkáte člověka, který by nikdy neochutnal cookies.
Na rozdíl od mnoha jiných dezertů mají cookies doložený původ. Jejich autorkou je paní Ruth Wakefieldová, majitelka hostince ve státě Massachusetts, která do těsta na sušenky původně dávala ořechy. Oříšky ale došly, proto ji napadlo použít nasekanou tabulkovou čokoládu. V roce 1938 se tak poprvé objevily první chocolate chip cookies.
Oblíbené příchutě cookies
Recept na cookies se postupně rozšířil po celých Spojených státech amerických a do Evropy. Dnes na ně narazíte prakticky v každém supermarketu. Kromě klasických čokoládových cookies se objevují nejrůznější příchutě – bílá čokoláda, karamel, lískový oříšek, arašídové máslo, kokos, perník, matcha nebo káva. Největší oblibě se těší tyto kombinace:
- Chocolate chip cookies – klasické těsto s kousky mléčné či hořké čokolády.
- Oatmeal raisin cookies – ovesné těsto s rozinkami.
- Peanut butter cookies – do těsta se přidává arašídové máslo.
- Double chocolate cookies – těsto se obarví kakaem a přidají se do něj kousky čokolády.
- White chocolate & macadamia cookies – do těsta se dávají kousky bílé čokolády a makadamové ořechy.
Tipy na lepší cookies
Správně upečené cookies poznáte podle toho, že sice mají křupavý povrch, ale uvnitř zůstávají vláčné. Abyste toho dosáhli, musíte dodržet několik zásadních kroků. Především je potřeba dodržet poměry surovin v receptu. Těsto na cookies může v syrovém stavu působit hodně tekutě a lepkavě – proto může svádět k přisypání další mouky.
Určitě to ale nedělejte. Sušenky budou kvůli tomu suché a drolivé. Dalším běžným nešvarem je prodloužení doby pečení. Cookies se vyplatí vytáhnout z trouby raději dřív, ještě když jsou mírně „nedodělané“. Stačí je pak nechat pár minut na horkém plechu, aby došly.
Jakou příchuť cookies máte nejraději?
Hotové sušenky nenechávejte jen tak na talířku bez zakrytí. Doporučuje se skladovat je v uzavíratelné dóze, která zabrání okorání. Pokud se vám úplně nepovedly a jsou lehce tvrdší, můžete zkusit osvědčený trik – přidat k sušenkám kousek jablka nebo chleba. Zapůsobí jako přírodní zvlhčovač. Za den či dva budou cookies krásně měkké.
Zdroje: coopclub.cz, delish.com, elpais.com, whatscookingamerica.net, sugar.org