ČR je letos lépe zásobena vakcínami proti chřipce

4. 11. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko má pro tuto sezónu připraveno 630 000 očkovacích vakcín proti chřipce, což je o 130 000 víc než loni. Vyplývá to z údajů společností, které vakcínu do ČR dovážejí.

„Pacienti se nemusejí obávat, že by vakcíny nebyly k dostání. Dobře zásobena jsou očkovací centra ve velkých městech i ordinace v malých městech,“ řekl ČTK Karel Torner ze společnosti Sanofi Pasteur, která letos dovezla 587 000 vakcín, o 130 000 víc než loni. Firma Abbott dodává ročně na český trh kolem 50 000 vakcín.

Na očkování proti chřipce je podle garanta sítě českých očkovacích center Rastislava Maďara nyní nejvhodnější čas. V Česku i v Evropě je výskyt chřipky minimální a akutní onemocnění způsobují zatím nechřipkové respirační viry. V minulém týdnu potvrdila národní laboratoř první český případ chřipky B v této sezóně. V Evropě je 11 případů, převažuje typ A.

V ČR je i přes osvětu a výzvy hlavního hygienika zájem o očkování malý. Očkováno je v průměru jen pět procent lidí, ve skupinách se zdravotním ohrožením a mezi seniory kolem 20 procent. V Evropě je v průměru očkováno 17 procent obyvatel, v Kanadě 33 procent, v USA 46 procent.

Zájem se letos pokusily zvýšit nabídkou bezplatného očkování tři ze sedmi zdravotních pojišťoven. Všeobecná zdravotní pojišťovna, u níž je téměř šest milionů obyvatel ČR, nabízí očkování zdarma až do konce roku, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra s 1,2 miliony pojištěnců očkuje zdarma do 30. listopadu. Oborová zdravotní pojišťovna nabídku už uzavřela.

Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta opakovaně občanům připomíná, že očkování může zmírnit průběh nemoci a dokonce i zachránit život, platí to zejména u lidí starších 65 let a chronických pacientů. Právě těmto dvěma skupinám je očkování každoročně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Ročně v chřipkové sezóně onemocní v ČR jeden až dva miliony lidí, zemřou 2000, což je dvojnásobek úmrtí při dopravních nehodách.

Očkování proti chřipce doporučují lékaři hlavně lidem, u nichž je při chřipce zvýšené riziko komplikací. Očkovat by se měli senioři od 65 let, pacienti po odstranění sleziny, po transplantaci krvetvorných buněk, lidé se závažným onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin a diabetici.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?