Cystoskopie je nejspolehlivější metodou k odhalení nádorů močových cest. Kdy je vhodná?

25. 1. 2022 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Cystoskopie je diagnostická metoda, která se využívá pro vyšetření močového měchýře a močové trubice při podezření na zánět, nádor či jiná onemocnění. Zatímco ženy ji zpravidla podstupují pod lokální anestezií, mužům bývá častěji doporučována celková narkóza. Zajímá vás, kdy je vyšetření vhodné a jak probíhá?

Co je cystoskopie?

Cystoskopie je označení pro endoskopické vyšetření močových cest, jehož účelem je posoudit zdravotní stav močového měchýře, ústí močové trubice a močovodů. Diagnostika probíhá prostřednictvím zavedení cystoskopu do močové trubice.

Nejčastějším důvodem pro cystoskopii bývají poruchy močení, zadržování moči, opakované záněty močového měchýře přítomnost krve v moči. Součástí procesu může být také odběr vzorku tkáně či některé léčebné zákroky k odstranění poškozených míst, drobných nádorů či močových kamenů.

Kdy je cystoskopie močového měchýře vhodná?

Cystoskopii vám doporučí váš neurolog nebo gynekolog při existujícím podezření na zánět, nádor nebo jiná onemocnění močového měchýře. Tato vyšetřovací metoda může odhalit a následně pomoci vyléčit zdravotní obtíže, a to včetně zhoubných nádorů. Malé nádory mohou být odstraněny přímo během cystoskopie. Prohlídku je tedy dobré podstoupit v případech, pokud:

  • Zaznamenáte krev v moči
  • Trpíte inkontinencí
  • Pociťujete nutkání často močit
  • Trápí vás bolest při močení
  • Zadržujete moč

Cystoskopie u mužů

U mužů je možné pomocí cystoskopie odhalit také onemocnění prostaty na základě zúžení močové trubice v této oblasti. Zúžení trubice je totiž typickým příznakem zvětšené prostaty. Mužům bývá často doporučována krátká celková anestezie, jelikož zákrok bývá často spojen právě se zmiňovanou prohlídkou prostaty.

Cystoskopie u žen

Gynekologové doporučují cystoskopii ženám nejen při podezření na výše uvedená onemocnění, ale také těm, které trpí nádorovým onemocněním pohlavních orgánů. Diagnostika totiž umožňuje odhalit, zda nádory prorůstají do stěny močového měchýře. Ženy typicky podstupují vyšetření pouze pod lokální anestezií. Cystoskopie se neprovádí v období menstruace.

Cystoskopie: příprava

Pokud vás nečeká celková narkóza, na cystoskopii běžně není vyžadována speciální příprava, tedy ani žádná dieta. To znamená, že můžete před zákrokem normálně pít a jíst. Měly byste se však vyprázdnit a nezapomenout na důslednou hygienu intimních partií.

Má-li pacient však podstoupit celkovou anestezii (většinou muži), nesmí 12 hodin před vyšetřením nic pít, jíst ani kouřit. V takovém případě je rovněž nutné předoperační vyšetření. Bez něj není možné pacientovi podávat narkotika.

Dotyčný je v první řadě seznámen s průběhem vyšetření a podepisuje souhlas, že byl obeznámen se všemi riziky. Pokud berete léky na ředění krve nebo jiná léčiva, je důležité tuto skutečnost ohlásit vašemu lékaři.

Jak se provádí cystoskopie?

Ještě před zahájením vyšetření vám lékař důkladně vydezinfikuje zevní ústí močové trubice. V případně celkové narkózy budete uspáni. Pokud ne, lékař následně nanese gel, který tuto oblast znecitliví. Celé vyšetření zpravidla trvá 5 až 10 minut a pacient po tuto dobu leží na zádech s nohama v opěrách, tedy v gynekologické pozici.

Následně lékař zavede cystoskop, což je ohebná trubička (případně tuhá) s optickým systémem a osvětlením o velikosti maximálně 5 mm, do močové trubice.

Po zavedení cystoskopu vám lékař vyplní močový měchýř speciální tekutinou, která zlepší viditelnost a přehlednost. Po prohlédnutí močového měchýře lékař také zkontroluje močovou trubici. V případě nálezu je možné odebrat vzorek tkáně, případně provést léčebný zákrok.

Cystoskopie: bolestivost

Pokud máte obavy o to, zda pocítíte během cystoskopie bolest, nemusíte mít strach. Vzhledem k umrtvení vyšetřované oblasti by měl být celý tento zákrok bezbolestný.

Pouze ve fázi, kdy bude váš močový měchýř naplněný tekutinou, můžete pociťovat malý tlak v oblasti pánve (podbřišku). Bude-li lékař provádět během vyšetření také biopsii (odběr vzorku), můžete rovněž ucítit drobné štípnutí.

Už jste někdy podstoupili cystoskopii?

Co vás čeká po vyšetření?

Pacienti dostávají výsledky vyšetření ihned po jeho ukončení, neboť lékař je získává již během zákroku. Pokud vám však lékař odebral vzorek tkáně, výsledek se dozvíte do 7 dní. Režim po diagnostice není nijak omezený. To znamená, že můžete nadále konzumovat nápoje a potraviny a provádět aktivity, na které jste zvyklí. Pokud nejsou výsledky jasné, může vám lékař doporučit další vyšetření.

Možné komplikace po cystoskopii

Ke komplikacím po cystoskopii téměř nedochází, ale výjimečně nastat mohou. Pokud se po zákroku dostaví silná bolest, horečka či obtíže s močením, neprodleně kontaktujte vašeho lékaře. Mezi možná rizika tedy patří následující:

  • Mírné pálení a řezání při močení (většinou odezní do 2 dnů)
  • Krev v moči po biopsii
  • Poranění močových cest a zúžení této oblasti
  • Změna přirozené rovnováhy sodíku v těle
  • Poranění stěny měchýře a močové trubice (vzácné)
  • Zánět po cystoskopii (vyžaduje léčbu antibiotiky)
  • Infekce z nemocnice
  • Alergie na tekutinu

Jaká je alternativa cystoskopie?

Cystoskopické vyšetření je někdy možné nahradit jinými diagnostickými metodami, jako je ultrazvuk, rentgenové vyšetření s kontrastní látkou, CT, magnetická rezonance či počítačová tomografie.

Při těchto postupech ovšem není možné v případě potřeby odebrat vzorek tkáně, tudíž nedokážou cystoskopii plně nahradit. Vždy je proto potřeba individuální přístup a konzultace s lékařem na základě vašich obtíží.

Zdroje: anamneza.cz, mou.cz, uroklinikum.cz, nem-km.cz, sanus.cz, webmd.com, mayoclinic.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?