Denně dostane v ČR 60 lidí infarkt

13. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice denně dostane přibližně 60 lidí infarkt. "Křivka úmrtnosti na kardiovaskulární choroby stoupala od 70. do 90. let, až jsme se dostali na dno Evropy. Za posledních deset let se trend obrátil...


V České republice denně dostane přibližně 60 lidí infarkt. Zaznělo to o víkendu v Konstantinových Lázních, kde se stovka předních českých kardiologů zabývala nejnovějšími poznatky o prevenci a léčbě srdečních chorob a nemocí oběhového systému.

„Infarkt ročně dostane 22 000 lidí a z toho přibližně 11 000 zemře. Zhruba 8000 lidí v první hodině a další v nemocnici,“ řekl v průběhu jednání doktor Pavel Vaněk, zastupující ředitel léčebného úseku Konstantinových Lázní.

Podle něj právě úmrtnost v první hodině je vysoká a někdy se infarkt zaměňuje i s plicní embolií, protože dojde k tak náhlému úmrtí.

Posledních deset let úmrtnost na srdeční nemoci klesá

„Křivka úmrtnosti na kardiovaskulární choroby stoupala od 70. do 90. let, až jsme se dostali na dno Evropy. Za posledních deset let se trend obrátil a křivka poklesla u žen o čtvrtinu a u mužů dokonce o 27 procent. I když je to potěšující, ve srovnání se zeměmi Evropské unie patříme někam doprostřed,“ řekl docent Jaromír Hradec, předseda České kardiologické společnosti.

Podle něj je to důsledek zlepšené péče o nemocné. Doktor Vaněk upozornil, že v posledních letech se zlepšila i péče o pacienty po infarktu.

Jednání kardiologů se zabývalo nejen léčbou infarktu, ale i transplantacemi srdcí, na které v současné době v ČR čeká několik desítek lidí. Zejména praktičtí lékaři by měli kuřáky více upozorňovat na jejich zlozvyk, kdy ve spojitosti s obezitou a nedostatkem pohybu si doslova zakládají na infarkt.

Docent Richard Češka, vedoucí centra preventivní kardiologie a asistent III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze soudí, že na vině infarktu je často velmi vysoký cholesterol v krvi. „Přes 70 % mužů a 60 % žen ve středním a vyšším věku má totiž hladinu cholesterolu vyšší než doporučených 5 mmol/litr krve.

Snížení hladiny cholesterolu o 10 % zmenší riziko srdečních onemocnění o čtvrtinu,“ říká docent Češka. Konstantinovy Lázně spolu se čtyřmi dalšími pracovišti se věnují péči o pacienty po infarktu. Jen loni se v Konstantinových Lázních léčilo 6000 pacientů, kteří zde strávili 112 000 dní.

VÁCLAV PERGL, Právo, 13.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?