Děti s autismem by mohly navštěvovat běžné základní školy

25. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Autistické děti by již brzy mohly navštěvovat běžné základní školy. Vyhláška, kterou připravuje ministerstvo školství, umožní ředitelům škol otevřít speciální třídu, pokud se do ní přihlásí alespoň čtyři žáci s autismem...


PRAHA -

Zjistit, kolik autistů je v jednotlivých krajích, kolik tříd by bylo zapotřebí a jaké další služby pro ně chybějí, je cílem programu ministerstva, který bude ukončen v roce 2006.

Dosud se mohou autisté vzdělávat ve zvláštních a speciálních školách, řekla Marta Teplá z odboru speciálního vzdělávání a institucionální výchovy. Tuto možnost však nemají příliš dlouho, teprve od roku 1993. V každé třídě pracují s dětmi dva lidé, vychovatel a učitel, kteří vyučují děti podle individuálních programů.

Před šesti lety zahájilo ministerstvo program, díky němuž dnes v každém ze 14 krajů funguje pedagogické centrum, v němž rodičům s takto postiženým dítětem poradí vyškolený pracovník. Tito koordinátoři mapují situaci ve svém kraji a výsledky své práce postupně zveřejní do dvou let, upřesnila Teplá.

Dodala, že takto propracovaný systém bezplatných, odborných a dostupných služeb není ani v některých vyspělých zemích.

K rodičům, kteří projekt vzdělávání dětí s autismem iniciovali, patří zakladatelka občanského sdružení Autistik Miroslava Jelínková. Podle ní žije v Česku až 20.000 autistů. Velkým problémem je správná diagnostika tohoto postižení, dodala.

Autismus může mít totiž podobu od téměř neznatelných příznaků po velmi vážnou poruchu komunikace s okolím vedoucí k neschopnosti vytvářet normální mezilidské vztahy.

Tito jedinci byli dříve diagnostikováni většinou jako mentálně postižení a umístěni v psychiatrických ústavech, vysvětlila Teplá.

Speciálním případem je pak takzvaný vysoce funkční autismus. Lidé s tímto stupněm postižení podle ní mají velmi vysoké IQ a třeba i některé nadprůměrné schopnosti, ale velmi těžko se vzdělávají.

Proto sdružení Autistik jedná podle Jelínkové i s ministerstvem zdravotnictví a usiluje o vznik krajských diagnostických center, podobných pedagogickým centrům

ministerstva školství.

„Aby v každém kraji byl jeden psychiatr, který autismus dobře umí,“ uzavřela Jelínková.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?