Dětské oddělení nemocnice získalo další monitory dechu

14. 7. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Dalších deset nových monitorů dechu v ceně více než padesát tisíc korun může od konce minulého týdne používat dětské oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov.


To je získalo od Nadace Křižovatka, která byla založena počátkem roku 1995 jako jediná organizace v České republice s cílem pomáhat dětem ohroženým Syndromem náhlého úmrtí novorozenců a kojenců (SIDS).

„Tyto nové monitory nahradí deset již dosluhujících,“ poznamenala asistentka marketingu benešovské nemocnice Jana Musilová s tím, že slavnostního předání se zúčastnil kromě primáře dětského oddělení Antonína Tomaidese také ředitel nemocnice Petr Hostek.

„Činnost Nadace Křižovatka je podle mého nesmírně důležitá, pomáhá jak maminkám, tak lékařům. Pokud by bylo více takových nadací, které pomáhají zdravotnictví, bylo by to úžasné,“ poděkoval ředitel Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov.

Monitory Babysense se využívají k zaznamenávání dechové a pohybové aktivity dítěte a slouží takkprevenci syndromu náhlého úmrtí novorozence a kojence. Přístroj sleduje dýchání kojence v průběhu spánku a snižuje tedy riziko náhlého selhání dechu, dávení či dušení. Maminkyproto mohouv noci klidně spát.

„Tyto malé krabičky jsou velice účinné a dodávají pocit jistoty maminkám i nám zdravotníkům. Jsme rádi, že díky nadaci můžeme mít monitory na všech postýlkách,“ zdůraznila staniční sestra novorozeneckého oddělení Šárka Šnajdrová.

Monitor zaznamenává pohyby dýchání miminka, které jsou elektronicky přenášeny do mikroprocesoru, kde se spouští zelené světélko. Blikající je signálem, že je vše v pořádku. Pokud dojde k selhání dechu, pohybová a dechová aktivita se zastaví na déle než 20 sekund či poklesu dechové frekvence pod 10 dechů za minutu, spustí se zvukový signál a světélko začne svítit červeně.

„Babysense se používá při péči o kojence s rizikovými faktory jako je nízká porodní váha, předčasný porod či rizikové zdravotní komplikace. Vhodný je samozřejmě i pro péči o zcela zdravé miminko,“ dodal primář dětského oddělení Antonín Tomaides.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?