Devitalizace ve Vrchlabí i přes odpor Fišera

16. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vrchlabská nemocnice v druhé polovině května operace onkologických pacientů devitalizací navzdory zákazu ministerstva zahájí. Ostatní dvě nemocnice zatím vyčkají, zda resort svůj názor nezmění...


Horská nemocnice ve Vrchlabí, Nemocnice Semily a zdravotnické zařízení Delta Brno před několika měsíci požádaly ministerstvo zdravotnictví o souhlas s prováděním devitalizace, tedy podvázání rakovinového nádoru. Fišerův úřad ho však nyní odmítl udělit.

Vrchlabská nemocnice s tím nesouhlasí a v druhé polovině května operace onkologických pacientů devitalizací navzdory zákazu ministerstva zahájí. Ostatní dvě nemocnice zatím vyčkají, zda resort svůj názor nezmění. „Devitalizace je už politická záležitost. Ministerstvo zdravotnictví a Česká lékařská komora v ní nepostupují v zájmu pacientů. Proto nemocné operovat budeme na jejich vlastní přání a po informovaném souhlasu pacienta,“ řekl Právu v pondělí ředitel vrchlabské nemocnice doktor Vladimír Dryml.

Fišer odmítá experiment

Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer týž den pro Právo názor doktora Drymla ostře odmítl: „Jestliže Vrchlabí k tomu přistoupí, budu to považovat za experimentování na člověku,“ řekl ministr. „To je nesmysl,“ namítá doktor Dryml. „I v České republice přece musí platit rozhodnutí Světové lékařské asociace, která už v roce 1964 v otázce etiky, v tzv. Helsinské deklaraci přijala i článek 32, umožňující lékaři v individuálním případě použít dosud neověřenou metodu, když podle úsudku lékaře pacientovi může pomoci.“ Podle Drymla nemocnice tak chce ukázat politikům, že nerozhodují v zájmu pacientů. „Zahájení v druhé polovině května je proto, že bude měsíc před volbami a občané si tak budou moci porovnat proklamované sliby politiků ve zdravotnictví a jejich konkrétní přístup. V té době také už budeme plně na tyto operace připraveni,“ řekl Dryml. Informoval, že denně se jim hlásí pacienti, kteří by chtěli tento zákrok podstoupit. „Nyní jich máme asi dvacet. Jde o nádory na tlustém střevu, konečníku a kůži,“ řekl Dryml.

Ministr Fišer však varuje: „Jestliže pacient dá souhlas, aby byl léčen devitalizací, a poté dojde k poškození zdraví nebo zemře a rodina si bude stěžovat, pak lékař, který devitalizaci provedl, může být trestně stíhán pro zanedbání lékařské péče, protože neléčil ověřenými postupy,“ řekl Fišer. Dodal, že klinické ověřování devitalizace úspěšné nebylo a z toho důvodu bylo i pozastaveno.

Svaz pacientů chce jít k soudu

Týž den na tiskové konferenci Svazu pacientů její prezident Luboš Olejár oznámil, že jestliže ministerstvo zdravotnictví zmíněným nemocnicím souhlas s devitalizací neudělí, svaz se tohoto rozhodnutí bude domáhat soudní cestou. „Požádáme Nejvyšší soud o rozhodnutí, protože si myslíme, že devitalizace je v zájmu pacienta,“ řekl Olejár. „S tím souhlasím. Ať se obrátí na soud. Nemocnicím jsem sdělil, že odborníci považují devitalizaci za postup non lege artis, tedy v rozporu s lékařskou vědou,“ řekl Fišer.. Jak jsme již informovali minulý týden, Česká lékařská komora rozhodla o zastavení devitalizace a zdůvodnila to tím, že tato metoda není přínosná a pacienti po podvázání rakovinového nádoru i nadále umírají. Chce, aby se metoda vrátila k prozkoumání na zvířatech. Ministerstvo zdravotnictví již loni v říjnu rozhodlo na půl roku přerušit klinické ověřování devitalizace na lidech na čtyřech vybraných pracovištích, a to ze stejného důvodu. Definitivní rozhodnutí o osudu devitalizace má padnout buď koncem dubna, nebo v červnu poté, co bude přezkoumán zdravotní stav těch pacientů, kteří devitalizační zákrok podstoupili a žijí. Devitalizaci objevil doktor Karel Fortýn, který touto metodou úspěšně operoval i několik pacientů. Zákrok spočívá v tom, že rakovinový nádor se podváže a zůstane v těle. Tělo samo pak vybudí imunitní systém, který zlikviduje i metastázy v těle.

Václav Pergl, Právo, 16.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?