Dieta při DNĚ zahrnuje ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky. Vyhnout byste se měli červenému masu a alkoholu

1. 10. 2024 12:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com

Dna je chronické onemocnění způsobené hromaděním kyseliny močové v těle, což vede k bolestivým zánětům kloubů. Pacienti, kteří trpí touto chorobou, by si měli dát dobrý pozor na to, jaké potraviny konzumují, aby předešli rozvoji komplikací. Jaké potraviny jsou tedy při této nemoci vhodné a kterým byste se měli naopak vyhnout?

Důsledná dieta může výrazně snížit hladinu kyseliny močové v těle a zabránit tak vzniku bolestivých příznaků. Změny ve stravování v kombinaci s lékařskou léčbou mohou výrazně zlepšit kvalitu života pacientů s dnou. Včasné přijetí správných stravovacích návyků pomáhá nejen předcházet dalším záchvatům, ale také snižuje riziko vážnějších komplikací spojených s touto nemocí.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je to dna?
  2. Komplikace spojené s dnou
  3. Vhodné potraviny při dně
  4. Nevhodné potraviny při dně
  5. Vzorový jídelníček při dně (týdenní jídelníček při dně)

Co je to dna?

Dna (lidově pakostnice nebo také nemoc králů) představuje typ zánětlivého onemocnění způsobeného zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Kyselina močová vzniká v těle při rozkladu purinů, což jsou látky obsažené v některých potravinách, například v červeném mase, mořských plodech či alkoholu. Za normálních okolností se kyselina močová rozpustí v krvi a vylučuje se močí. U některých lidí však tělo nevylučuje kyselinu močovou dostatečně rychle a to vede k jejímu hromadění a tvorbě krystalů.

Tyto krystaly se ukládají nejčastěji v kloubech, kde způsobují zánět a bolest. Dna nejčastěji postihuje klouby na nohou, především palec u nohy, ale může zasáhnout i jiné části těla, jako jsou kolena, kotníky, zápěstí nebo prsty. Právě ukládání krystalů je zodpovědné za náhlé a velmi bolestivé záchvaty, které jsou pro tuto nemoc typické.

Pokud se dna neléčí nebo není správně kontrolována, může způsobit chronické poškození kloubů a dalších tkání. Zatímco v minulosti byla dna považována za nemoc bohatých, dnes víme, že postihuje lidi bez ohledu na jejich sociální status. Faktorů, které přispívají k rozvoji dny, je mnoho, včetně genetiky, životního stylu a zejména stravy. [1, 2, 3, 45]

Komplikace spojené s dnou

Neléčená dna může způsobit řadu závažných komplikací. Jednou z nejčastějších je rozvoj chronické dny, kdy se záchvaty bolesti objevují častěji a jsou delší. Chronická dna může vést k trvalému poškození kloubů a okolních tkání, což způsobuje ztuhlost a ztrátu pohyblivosti. V závažných případech může být nezbytné chirurgické odstranění postižených kloubů nebo jejich náhrada.

Krystaly kyseliny močové mohou tvořit tzv. dnavé tofy, což jsou tvrdé usazeniny pod kůží, které se objevují na kloubech, uších nebo jiných částech těla. Tyto tofy mohou být nejen esteticky nepříjemné, ale také bolestivé a omezující. Pokud se tofy neléčí, mohou způsobit záněty a infekce a to vede k dalším zdravotním problémům.

Další komplikací spojenou s dnou jsou ledvinové kameny. Kyselina močová může krystalizovat nejen v kloubech, ale i v ledvinách, kde vytváří kameny. Ty mohou způsobit silnou bolest a vést k problémům s ledvinami, včetně jejich selhání. Neléčená dna také zvyšuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, protože vysoká hladina kyseliny močové je spojována s hypertenzí a aterosklerózou. [6, 7, 8, 9, 10]

Vhodné potraviny při dně

Pro pacienty trpící dnou je důležité zaměřit se na stravu, která pomáhá snižovat hladinu kyseliny močové v krvi a zároveň podporuje celkové zdraví. Potraviny s nízkým obsahem purinů a s protizánětlivými vlastnostmi mohou pomoci minimalizovat riziko záchvatů a zlepšit stav kloubů. Ideální je proto zařadit do stravy potraviny bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují zdravý metabolismus a snižují zánět v těle. Mezi doporučené potraviny tak patří:

  • ovoce: třešně, jahody, jablka, banány a citrusy,
  • zelenina: brokolice, mrkev, kapusta, listová zelenina a další druhy zeleniny s nízkým obsahem purinů,
  • celozrnné výrobky: hnědá rýže, oves, celozrnný chléb a další celozrnné produkty,
  • nízkotučné mléčné výrobky: jogurty, tvaroh a odstředěné mléko,
  • rostlinné oleje: olivový olej a lněný olej.

Pestrá strava s důrazem na čerstvé a nezpracované potraviny je nezbytná pro udržení stabilní hladiny kyseliny močové a minimalizaci rizika dnových záchvatů. Kromě výběru vhodných potravin je důležité dodržovat dostatečný pitný režim. Voda napomáhá vylučování kyseliny močové z těla, proto by pacienti měli denně vypít alespoň 2–3 litry vody. [11, 12, 13, 14]

Dieta při DNĚ

Dieta při dně

Autor: Internet Info

Nevhodné potraviny při dně

Vedle toho pak existují potraviny, které naopak výrazně zvyšují riziko vzniku záchvatu dny tím, že obsahují vysoké množství purinů. Tyto potraviny podporují tvorbu kyseliny močové v krvi a její následné ukládání v kloubech. Lidé trpící dnou by se měli těmto potravinám zcela vyhnout nebo je výrazně omezit, aby minimalizovali pravděpodobnost zhoršení svého stavu. Jedná se zejména o:

  • červené maso: hovězí, vepřové a jehněčí,
  • mořské plody: krevety, mušle, ústřice, ančovičky, makrely a sardinky,
  • vnitřnosti: játra, ledvinky, mozeček a další vnitřnosti,
  • alkohol: pivo, červené víno a lihoviny,
  • cukry a slazené nápoje: slazené limonády a ovocné džusy s přidaným cukrem,
  • tučné a zpracované potraviny: uzeniny, konzervované maso a smažená jídla.

Omezení nebo úplné vyřazení těchto potravin z jídelníčku je zásadní pro kontrolu dny. Důležité je také vyhnout se nadměrnému příjmu soli, která může zhoršovat zánětlivé procesy v těle. Pacienti s dnou by měli dbát na pravidelnou konzumaci malých porcí a vyhnout se přejídání, které může přispívat k metabolickým problémům spojeným s touto nemocí. [15, 16, 17, 18]

Kvíz: Vyznáte se v dietách?

Držet dietu se lidé zpravidla rozhodnou po vánočních svátcích, kdy se v jídle nijak neomezovali. Kromě toho v této době nastupuje nový rok, který bývá spjat se zvolením si různých předsevzetí, a toto bývá jedním z nejčastějších. Jsou přitom známy různé typy diet, od keto diety přes paleo stravu až po hubnutí pomocí smoothies. 

Vzorový jídelníček při dně (týdenní jídelníček při dně)

Při plánování jídelníčku pro pacienty s dnou je tedy důležité zaměřit se na potraviny s nízkým obsahem purinů. Jak bylo výše naznačeno, vyvážená strava by měla obsahovat dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných potravin, nízkotučných mléčných výrobků a rostlinných bílkovin. Zároveň je důležité se vyhnout červenému masu, mořským plodům, vnitřnostem a alkoholu, které mohou vyvolat záchvaty dny. Následující vzorový týdenní jídelníček je navržen tak, aby pomohl snížit riziko dnových ataků a podpořil celkové zdraví pacienta.

Pondělí

  • Snídaně: ovesné vločky s řeckým jogurtem a cca 30 g bobulového ovoce.
  • Oběd: quinoa salát s vařenými vejci a čerstvou zeleninou.
  • Večeře: celozrnné těstoviny s pečeným kuřecím masem, špenátem, paprikou a nízkotučným sýrem feta.

Úterý

  • Snídaně: smoothie z 1/2 šálku borůvek, 1/2 šálku špenátu, 1/4 šálku řeckého jogurtu a 1/4 šálku nízkotučného mléka.
  • Oběd: celozrnný sendvič s vejci a salátem.
  • Večeře: restované kuře a zelenina s hnědou rýží.

Středa

  • Snídaně: ovesné vločky namočené přes noc – 30 g ovesných vloček, 60 ml řeckého jogurtu, 80 ml nízkotučného mléka, 1 polévková lžíce chia semínek, 30 g bobulového ovoce a 1/4 lžičky vanilkového extraktu. Vše smíchejte a nechejte uležet v lednici přes noc.
  • Oběd: cizrnový salát s čerstvou zeleninou.
  • Večeře: losos pečený na bylinkách s chřestem a cherry rajčaty.

Čtvrtek

  • Snídaně: pudink z chia semínek – 2 lžíce chia semínek, 240 ml řeckého jogurtu a 1/2 lžičky vanilkového extraktu s nakrájeným ovocem dle vlastního výběru. Smíchejte dohromady a nechejte přes noc uležet v lednici.
  • Oběd: losos se salátem.
  • Večeře: quinoa, špenát, lilek a salát se sýrem feta.
V rámci diety při vysokém cholesterolu zapomeňte na hamburger, hranolky i sušenky a jezte více ryb
Přečtěte si také:

V rámci diety při vysokém cholesterolu zapomeňte na hamburger, hranolky i sušenky a jezte více ryb

Pátek

  • Snídaně: francouzský toast s jahodami.
  • Oběd: celozrnný sendvič s vařenými vejci a salátem.
  • Večeře: restované tofu a zelenina s hnědou rýží.

Sobota

  • Snídaně: houbová a cuketová frittata.
  • Oběd: restované tofu a hnědá rýže.
  • Večeře: domácí kuřecí burgery s čerstvým salátem.

Neděle

  • Snídaně: omeleta ze dvou vajec se špenátem a houbami.
  • Oběd: cizrna s čerstvou zeleninou.
  • Večeře: tacos z míchaných vajec.

Kromě správného jídelníčku je pro zvládání dny zásadní i celkově zdravý životní styl. Udržování optimální tělesné hmotnosti může snížit riziko vzniku záchvatů, protože obezita přispívá k vyšší hladině kyseliny močové v krvi. Pravidelná fyzická aktivita, i když mírná, podporuje správné fungování metabolismu a zlepšuje celkové zdraví kloubů. Důležitá je také dostatečná hydratace a vyhýbání se alkoholu a stresu, které mohou zhoršovat příznaky. [19, 20, 21, 22]

Zdroje: healthline.com, ikem.cz, wikiskripta.eu, solen.cz, kidneyfund.org, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, health.harvard.edu

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?