Ledvinové kameny častěji trápí muže. Jak se jejich přítomnost projevuje?

28. 9. 2022 9:00
přidejte názor

Ledvinové kameny (nefrolitiáza) patří mezi nejčastější onemocnění ledvin. Jedná se o pevné kameny, které vznikají z minerálů rozpuštěných v moči a kvůli tomu připomínají krystalická seskupení. Mezi typické projevy této nemoci patří bolesti v boku, časté a bolestivé močení nebo také přítomnost krve v moči.

Ledvinové kameny patří do širší skupiny onemocnění s názvem urolitiáza, pro kterou je charakteristická tvorba kamenů v močových cestách. Močové kameny mohou vznikat kdekoli v močovém ústrojí, nejčastěji je to v ledvinách, v močovodech a v močovém měchýři. Kromě kamenů se u pacientů může objevit také písek v ledvinách.

V České republice trpí urolitiázou asi 4 % obyvatel, muži jsou přitom postiženi 3‒4× častěji než ženy. Nejvyšší výskyt tohoto onemocnění zaznamenali lékaři u pacientů v produktivním věku, kameny či kámen v ledvinách se ovšem nevyhýbají ani seniorům a dětem. [1, 2, 3, 45]

Druhy ledvinových kamenů

V závislosti na typu krystalů, ze kterých se skládají, rozlišujeme několik druhů ledvinových kamenů. Většina z nich (asi 80 %) je tvořena ze šťavelanu vápenatého, dále to mohou být kameny z kyseliny močové, z cystinu nebo z fosforečnanu vápenatého, případně také struvitové kameny tvořené bakteriemi štěpícími močovinu. [6, 7, 8, 9, 10]

Příčiny vzniku ledvinových kamenů

Na vznik ledvinových kamenů, ke kterému dochází při přesycení moči kamenotvornými látkami, má ve většině případů vliv kombinace více různých faktorů. Patří sem například:

  • dědičnost,
  • nevyvážená strava,
  • nedostatečný příjem tekutin,
  • zvýšená koncentrace látek tvořících kameny,
  • překážky ve vyprazdňování močových cest,
  • časté infekce močových cest,
  • primární metabolické poruchy,
  • jiná onemocnění (například Crohnova nemoc).

Další okolnosti, které mohou mít vliv na vznik tohoto onemocnění, zahrnují nesprávné užívání některých léků, obezitu, nedostatek pohybu nebo také vysoký krevní tlak. U imobilních pacientů a lidí s nízkou pohybovou aktivitou či sedavým zaměstnáním dochází k většímu uvolňování vápníku z kostí a vylučování ledvinami, což také zvyšuje riziko vzniku kamenů. [11, 12, 13, 14, 15]

Ledvinové kameny: příznaky

Jak poznat ledvinové kameny? Pacienti trpící ledvinovými kameny mohou pociťovat celou řadu obtíží, které jsou závislé především na poloze a velikosti jednotlivých kamenů. Ty běžně opouští lidské tělo společně s močí, a pokud nebrání jejímu plynulému odtoku, nezpůsobují žádné viditelné obtíže. Jejich přítomnost se dá prokázat prostřednictvím krve v moči.

Jestliže se ovšem ledvinový kámen zvětší na velikost 2‒3 milimetry a dostane se z ledviny do užšího prostoru močových cest, může způsobit velké problémy. Rozsah postižení se proto pohybuje od zcela bezpříznakového stavu až po bolesti, které mají charakter ledvinové koliky.

Hlavní příznaky ledvinových kamenů:

  • silná bolest v boku, která vystřeluje do třísla,
  • bolest při močení při vylučování kamenů,
  • bolest v podbřišku,
  • nevolnost a zvracení,
  • krev nebo hnis v moči,
  • snížený objem moči,
  • zablokování proudu moči přes močovod,
  • zvětšení a natažení ledvinové pánvičky a kalichů.

Kolikovitá bolest vzniká například při nesnadném průchodu kamene močovodem, kdy dojde k jeho podráždění nebo ucpání. Vystřeluje často až do třísla a obvykle se objevuje v přerušovaných intervalech bolestivosti, které trvají 20‒60 minut. Pacient s ledvinovou kolikou by měl okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, jinak mu hrozí závažné poškození ledvin. [16, 17, 18, 19, 20]

Trápí někoho z vašich blízkých ledvinové kameny?

Vyšetření na přítomnost ledvinových kamenů

K lékaři byste měli zajít ve chvíli, kdy objevíte krev v moči nebo pociťujete dlouhodobé potíže s močením či bolest v bederní oblasti. Lékař nejprve provede fyzikální vyšetření (prohmatání břicha a bederních krajin) a následně také odběry moči a krve. Pro potvrzení přítomnosti ledvinových kamenů se využívají zobrazovací metody, jako je ultrazvuk, rentgen či CT. [21, 22, 23, 24]

Jak se zbavit ledvinových kamenů?

Pokud patříte k těm jedincům, které nefrolitiáza trápí, pak vás pravděpodobně zajímá, co rozpouští ledvinové kameny, anebo v čem obecně spočívá léčba ledvinových kamenů. Ta závisí především na poloze, velikosti a složení kamenů, dále také na celkovém zdravotním stavu pacienta. Asi 85 % z nich odejde z těla spontánně, kameny větší než 4‒6 milimetrů ovšem obvykle vyžadují chirurgický zákrok.

Pro usnadnění vyloučení kamenů z těla se používají léky, které uvolňují stahy hladké svaloviny vnitřních orgánů (spasmolytika) společně s léky proti bolesti (analgetika). Kromě toho do neoperačních metod patří také disoluce neboli postupné rozpouštění ledvinových kamenů, ta je ovšem vhodná pouze u kamenů z kyseliny močové.

Chirurgická léčba

Někdy se kameny v ledvinách nedají z těla jednoduše vypudit a je nutná operace ledvinových kamenů. Chirurgické řešení zahrnuje tyto metody:

Ureteroskopie je endoskopická metoda, která probíhá v celkové narkóze. Lékaři zákrok provádí pomocí speciální trubičky vložené do močové trubice, měchýře či močovodu. Kámen v ledvině může být přímo odstraněn, větší překážky je ovšem nutné nejprve rozdrtit speciální sondou a teprve poté vyjmout. Aby se zabránilo návratu bolesti, někdy se do močovodu dočasně zavádí speciální silikonová hadička (stent).

Mezi operační možnosti léčby patří litotrypse neboli drcení ledvinových kamenů rázovou vlnou. V tomto případě lékaři zaměří kameny pomocí ultrazvuku či rentgenu a ty jsou následně roztříštěny do menších fragmentů.

Kromě toho se využívá také perkutánní extrakce konkrementu (PEK), při které dochází k rozdrcení a odstranění ledvinových kamenů nástrojem zavedeným přes kůži na boku do kalichopánvičkového systému ledvin.

Bolest ledvin se nevyplatí podceňovat. Může předcházet jejich selhání
Přečtěte si také:

Bolest ledvin se nevyplatí podceňovat. Může předcházet jejich selhání

Ledvinové kameny přírodní léčba

Jelikož s rozpouštěním některých ledvinových kamenů mohou pomoci také bylinky, babské rady často doporučují speciální čaj na ledvinové kameny. Vhodný je například odvar z přesličky rolní nebo čaj z natě a listu kopřivy dvoudomé. Pro lepší propláchnutí a funkci ledvin je dobré ke každému čaji vypít také sklenici vody.

Dieta při ledvinových kamenech

Mnohé pacienty také zajímá, zda existuje pro ledvinové kameny dieta. Při nefrolitiáze se obecně doporučuje vyhýbat se hlavně potravinám, které obsahují vysoké množství takzvaných purinových látek. Jedná se například o tyto potraviny:

  • vnitřnosti,
  • ryby,
  • luštěniny,
  • masové výtažky, maso a uzeniny,
  • houby,
  • čokoláda,
  • tučné potraviny,
  • alkohol. [25, 26, 27, 28, 29, 30]

Ledvinové kameny prevence

Pokud chcete tvorbě ledvinových kamenů účinně předcházet, nejprve je důležité zamyslet se nad svým životním stylem a skladbou jídelníčku. Jako prevence se obvykle doporučuje dostatečný příjem tekutin v průběhu celého dne. Čistou vodu byste měli střídat s čajem, ovocnými šťávami či minerální vodou.

Dieta při ledvinových kamenech by měla zahrnovat také dostatečný příjem vlákniny a mléka. Ve svém jídelníčku byste naopak měli omezit živočišné bílkoviny, sůl a tvrdý alkohol. Neuškodí ani pravidelný pohyb a při obezitě je vhodná redukce tělesné hmotnosti. [31, 32, 33, 34, 35]

Zdroje: mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, nhs.uk, kidney.org, nemoci.vitalion.cz, urologyhealth.org, vitalia.cz, fnol.cz, fnbrno.cz, tenacz.cz, dentimedshop.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?