Digoxinu je v lékárnách až čtyřnásobek měsíční spotřeby

28. 1. 2019 7:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Po výpadku výroby léku digoxin se lékárny předzásobily. Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové už výrobce dodal až čtyřnásobek měsíční spotřeby. Lék nebyl dostupný od 10. prosince, výrobce pak dovezl mimořádně 16.200 balení ze Slovenska. Výroba přerušená kvůli chybějící účinné látce byla obnovená v polovině měsíce. V lékárnách je lék znovu od minulého týdne.


"Lékárny se extrémně nadzásobují. Nyní už distributoři dodali do lékáren troj až čtyřnásobek měsíční spotřeby. Podle plánu mělo přijít asi 98.000 balení," řekla Storová.

Lék se užívá většinou kvůli poruchám srdečního rytmu nebo při srdečním selhání. Průměrná měsíční spotřeba je asi 40.000 balení. Lék se vyrábí z rostliny náprstníku (digitalis), která je v přírodním stavu jedovatá. Na trhu je už téměř 50 let. Podle lékařů už se novým pacientům většinou nenasazuje, nejde ho ale vysadit těm, kteří ho už roky berou. Podobně byla výroba přerušena už v roce 2014.

Podle ministerstva nelze takovým výpadkům zcela zabránit. Příčiny výpadku ve výrobě mohou být podle náměstka různé, od technických problémů, přesunu výroby do jiného závodu, problémy s dodávkami surovin až po finanční nevýhodnost. "Když si firma vyhodnotí, že pro ni není dostatečně obchodně zajímavé ho vyrábět, nemá žádný stát páku, jak ji k tomu donutit," uvedl tento týden náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel.

Držet zásoby nenahraditelných léků jako v případě antivirotik nebo protijedů podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) není možné, protože těchto léků je velké množství a mají jen omezenou dobu použitelnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?