Doba spánku může souviset s rizikem srdečních chorob

28. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženám, které nespí dostatečně dlouhou dobu, a také těm, jež spí nadmíru, hrozí větší riziko srdeční choroby. Studii amerických vědců otiskl časopis Archives of Internal Medicine...


NEW YORK -

Proč příliš mnoho spánku může vést k onemocnění srdce není známo, píše se ve studii. Nedostatek spánku, upozorňují autoři, však podle předchozích studií může vést ke zvyšování krevního tlaku.

Pět hodin spánku zvyšuje riziko až o 45 procent

Autoři studie se v roce 1986 dotazovali 71 tisíc žen na jejich spánkové návyky. Tehdy respondentky tvrdily, že netrpí srdeční chorobou. O deset let později vědci zjistili, že 934 z nich postihl infarkt a že 271 z nich v následku toho zemřelo.


Vědci jsou přesvědčeni, že mezi dobou spánku a onemocněním srdce je jistá souvislost.

Výzkumníci brali v úvahu takové faktory, jako je kouření cigaret nebo váhu. Poté usoudili, že ženám, které spí pět a méně hodin denně, hrozí o 45 procent větší nebezpečí onemocnění srdce než u žen s osmihodinovým spánkem.

U těch, jež spí šest hodin a sedm hodin, je podle vědců toto riziko vyšší o 18 respektive devět procent.

V případě žen, které udávaly, že spí devět a více hodin, je riziko údajně o 38 procent vyšší.

„Je potřeba dalších studií, aby byl lépe objasněn biologický mechanismus této souvislosti a aby se přišlo na to, zda nedostatečná doba spánku má za následek kardiovaskulární choroby,“ napsali autoři studie.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?