Dotaci na zajištění péče v regionu letos dostane 58 lékáren

1. 3. 2019 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Dotaci na zajištění péče v hůře dostupných regionech letos dostane 58 lékáren, žádalo jich 113. Roční bonifikace bude až 600.000 korun. O výsledku jednání komise pro bonifikaci lékárenské péče informoval mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý. Bonifikace byla součástí dohody o úhradách zdravotní péče z veřejného zdravotního pojištění pro letošní rok. Rozdělit bude možné až 48 milionů korun až 80 lékárnám. Podle asociace síťových lékáren je dohoda velkorysá a jde nad rámec zákona.


Žadatele posuzovala komise složená ze zástupců zdravotních pojišťoven. O vyplacenou částku se podělí pojišťovny podle toho, jaký je poměr jejich klientů v kraji. "Našli jsme funkční nástroj, jak podpořit dostupnost lékárenské péče i v hůře dostupných oblastech," uvedl předseda komise, náměstek ředitele VZP David Šmehlík. Neúspěšní žadatelé se mohou do poloviny března odvolat, komise jejich žádost posoudí znovu.

Kritéria pro přiznání dotace byla dohodnuta v polovině prosince na jednání pojišťoven a zástupců lékárníků. Peníze navíc dostane jen lékárna, která je jediná v obci, dojezdová doba k nejbližší další lékárně je více než deset minut a má smlouvu se zdravotními pojišťovnami. Zároveň loni vydala méně než 28.000 balení léčiv na recept hrazených z veřejného zdravotního pojištění. Podle Tichého dostane každá lékárna asi 144.000 korun přímo a zároveň se jí navýší platba za vydání léku.

Podpořené byly lékárny ve všech krajích kromě Prahy, nejvíc v Jihomoravském, Moravskoslezském kraji (oba devět) a v Pardubickém a Středočeském (oba sedm). Naopak jen jedna je v Karlovarském a Zlínském kraji. Nejmenší obcí s vybranou lékárnou byl Vranov nad Dyjí na jihu Moravy s 824 obyvateli, největší Horní Slavkov v Karlovarském kraji s 5475. Obcí do 1000 obyvatel bylo šest, větších nad 3000 lidí bylo osm. Více než polovina měla 1000 až 2000 obyvatel.

Asociace provozovatelů síťových lékáren navrhovala, aby dotace byla pro lékárny, které mají k další více než 20 minut. Lékárna by podle ní měla mít otevřeno aspoň 30 hodin týdně a mít obrat úhrad od zdravotních pojišťoven nižší než 500.000 korun měsíčně. "Takto definovaná jedinečnost lékárny je ze strany zdravotních pojišťoven poměrně velkorysá - dojezd deset minut k první sousední lékárně jde daleko nad zákonnou normu," řekl k výsledku výkonný ředitel Asociace lékárenských sítí Josef Vaníček.

Česká lékárnická komora (ČLnK) naopak chtěla peníze rozdělit mezi všechny lékárny, které jsou jediné v obci. Znamenalo by to pro každou asi 80.000 korun na rok. Podle spolku Vaši lékárníci CZ se měly rozdělovat i podle obratu společnosti, která lékárny provozuje.

Podle dřívějšího vyjádření ministerstva zdravotnictví není situace na trhu nijak dramatická. V letech 2016 a 2017 podle něj nezanikla ani jedna lékárna v místě, kde by vůbec nebyla jiná lékárna, a v roce 2015 zanikly takové nanejvýš tři.

V Česku je zhruba 2500 lékáren, na jednu připadá asi 4000 obyvatel. Podle dřívějšího průzkumu České lékárnické komory je nyní 83 obcí s počtem obyvatel mezi 2000 a 5000, kde lékárna chybí. Všechny mají podle asociace ale dostupnost k další lékárně ve větší obci do 20 minut, kromě čtyř jsou dostupné do 15 minut. Ze zákona musí být dostupné všude do 35 minut.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?