Dryml: každý úspěch musí být po zásluze potrestán

16. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vladimír Dryml skončil v Česko-německé horské nemocnici Krkonoše. Odchází kvůli neshodám s majiteli nemocnice. Jednatelé tvrdí, že bývalý ředitel byl málo komunikativní a nastolil mezi personálem vojenský režim. Dryml říká, že majitelé chtěli výrazně omezit jeho dosavadní kompetence...


„V Česku je takový zvyk, že každý úspěch musí být po zásluze potrestán,“ komentoval Vladimír Dryml svůj odchod z funkce ředitele Česko-německé horské nemocnice Krkonoše. V soukromém zdravotnickém zařízení působil od roku 1998 jako poradce, od roku 2001 byl jeho ředitelem. Dokázal přitom, že soukromé zařízení může fungovat i v českém zdravotnictví. Poradil si s nepřízní politiků, státních orgánů, vyřešil problémy se zdravotními pojišťovnami. Nyní po neshodách s majiteli nemocnice odchází.

Spor o kompetence

Zatímco jednatelé tvrdí, že bývalý ředitel byl málo komunikativní a nastolil v nemocnici vojenský režim, on sám říká, že důvodem jeho odchodu je výrazné omezení jeho dosavadních kompetencí. Uvedl, že odmítl přistoupit na novou smlouvu, kterou mu majitelé nemocnice předložili k podpisu.

„Pokud mám jako ředitel riskovat svoji hlavu, tak k tomu musím mít i odpovídající pravomoci,“ vysvětlil Dryml důvod svého odchodu.

Zástupce jednatele nemocnice Alexandr Seidl takový důvod odmítá. Konkrétní argumenty, proč o zkrácení kompetencí Vladimíra Drymla nešlo, však neuvedl. „My jsme mu neodebrali žádné pravomoce. Dříve jsme mu ponechali určité kompetence řekněme tichým souhlasem. Teď jsme mu řekli jasně, že je mít už nebude,“ uvedl Seidl pro Zdraví.Euro.cz.

V čem tedy měla podle Seidla spočívat nová dohoda? „Řekli jsme, že ředitel může přímo úkolovat některé lékaře, ale v případě, že by došlo k neshodě mezi ním a personálem, tak rozhoduje jednatel. Jenže on to postavil tak, že buďto odjedou ti lékaři nebo on,“ dodal Seidl.

„Pokud mám jako ředitel riskovat svoji hlavu, tak k tomu musím mít i odpovídající pravomoci,“ vysvětlil Dryml důvod svého odchodu.

Vladimír Dryml však uvádí zcela jiný důvod. „V návrhu nové spolupráce bylo, že nesmím jednat s žádnou fyzickou či právnickou osobou bez předchozího písemného svolení jednatele společnosti. To je pro mne nepřijatelné,“ řekl odstupující ředitel pro Hradecké noviny s tím, že se nenechá zatáhnout do hrátek BIS a zaměstnanců ukrajinské národnosti.

Chod nemocnice se nijak nezmění, tvrdí majitelé

Majitelé nemocnice tvrdí, že Dryml měl trvalé neshody s lékaři v nemocnici, byl nekomunikativní a zvyklý na hierarchické řízení. „Doktor Dryml nastolil vojenské řízení. Před pěti šest lety, kdy nemocnice byla před uzavřením, tak jsme možná takovou tvrdou ruku potřebovali. Teď ale chceme více demokratické řízení,“ tvrdí Seidl. „Pro něho je velký problém pracovat v týmu. Pokaždé, když s lékaři něco projednával, bylo kolem spoustu křiku, řevu.“

DÁLE ČTĚTE:
Bývalý ředitel vrchlabské nemocnice by chtěl mít vedoucí funkci na MZ

Zástupce jednatele zároveň dodává, že se s bývalým ředitelem rozešli v dobrém. „Na chodu nemocnice se teď nic měnit nebude, jeho odchod nebude mít žádný dopad na každodenní provoz. Zklidní se však celková situace,“dodává Seidl.

Řízení nemocnice nyní převzal Zbyněk Cejnar, který je jednatelem provozní společnosti Česko-německá horská nemocnice Krkonoše. Nemocnice byla do 28. 2. 1997 státní nemocnicí. Od 1. 3. 1997 je jedním z nejvýznamnějších soukromých zdravotnických zařízení nemocničního typu v ČR.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

Česko-německá horská nemocnice Krkonoše

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 15.1. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?