Důchodkyně z Karvinska nezemřela na CJN

3. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Smrt důchodkyně z Bohumína na Karvinsku, která začátkem loňského prosince zemřela v bohumínské nemocnici, nezpůsobila Creutzfeld-Jacobova nemoc. "Příčinou smrti bylo jiné degenerativní onemocnění mozku.."


OSTRAVA/PRAHA - Smrt důchodkyně z Bohumína na Karvinsku, která začátkem loňského prosince zemřela v bohumínské nemocnici, nezpůsobila Creutzfeld-Jacobova nemoc (CJN).

Řekl to primář patologie pražské Thomayerovy nemocnice František Koukolík, který zkoumal odebrané vzorky tkáně zemřelé.

„Příčinou smrti bylo jiné degenerativní onemocnění mozku,“ řekl lékař. Bližší podrobnosti s ohledem na lékařské tajemství nechtěl prozradit. „Pro obyvatele je nejdůležitější, že nejde o novou a zatím neznámou variantu CJN,“ uvedl Koukolík.

Důchodkyni s příznaky CJN bohumínští lékaři loni umístili na oddělení následné péče. Po smrti bylo tělo převezeno do národní referenční laboratoře pro diagnostiku CJN v Thomayerově nemocnici.


Referenční laboratoř se od července 2001 zabývala třemi desítkami podobných případů…

Podle Koukolíka referenční laboratoř se od svého vzniku v červenci předloňského roku zabývala třemi desítkami podobných případů.

„Vždy, když lékaři vysloví podezření, že mohlo jít o CJN, dodají nám tělo zemřelého či mozek. Tkáň vyšetříme a určíme příčinu smrti. Ve 14 případech jsme zjistili, že pacient zemřel na následky sporadické CJN. Pouze takzvaná variantní CJN je obdobou nebezpečné nemoci šílených krav,“ uvedl primář.


FAKTA A ČÍSLA O CJN
Nemoc šílených krav (bovinní spongiformní encefalopatie, BSE) - stejně jako její údajná lidská obdoba, variantní CreutzfeldtJacobova choroba - je degenerativní onemocnění mozku způsobené priony. Vede k demenci a poté nevyhnutelně ke smrti.

Poprvé byla BSE diagnostikována v Británii v roce 1986 a vCJD rovněž v Británii v březnu 1996, kdy vědci i britská vláda připustili spojitost mezi BSE a vCJD.

Přenos BSE ze zvířat prostřednictvím konzumace nakaženého hovězího masa na člověka však dosud nebyl stoprocentně prokázán.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?