Dýchání malých pacientů pohlídají darované přístroje

26. 7. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Deset nových monitorů dýchání pro nejmenší pacienty neonatologického oddělení Fakultní nemocnice Brno hlídá od pátku bezpečný dech miminek. Přístroje v hodnotě 30 000 korun darovali nemocnici zástupci společnosti Jihomoravská plynárenská, a. s., prostřednictvím nadace Křižovatka.


„Monitory dechu BabySense jsou z hlediska obsluhy nenáročné a slouží ke sledování dýchání dítěte od narození do jednoho roku. Děti nemají totiž ještě plně vyvinuty všechny mechanismy, které se podílejí na správném rytmu spánku a bdění. Není tak neobvyklé, že jejich dechová činnosti je především ve spánku nepravidelná. Nezralost kontrolních mechanismů u novorozenců a kojenců je s vysokou pravděpodobností jednou z příčin syndrom náhlého úmrtí kojence. Ani důkladnou posmrtnou analýzou se vlastní příčina nezjistí,“ vysvětlila důležitost přístrojů vedoucí lékařka novorozeneckého oddělní FN v Brně Drahomíra Jančárová.

Tam se za červen narodilo 600 miminek, což je v dvanáctileté historii FN dosud největší počet dětí za jediný měsíc.

Dárcovství přístrojů je pro nemocnici značným přínosem. Jednak proto, že mají omezenou životnost a musí se tedy neustále obměňovat, a pak také proto, že se jedná o zařízení, které není nezbytně nutné, neslouží k léčení, a tudíž by se na ně v rozpočtu nemocnice jen obtížně hledaly peníze.

Podle člena správní rady Vlastimila Novotného předala nadace Křižovatka 3500 těchto monitorovacích zařízení do nemocnic všech regionů v ČR.

V průběhu letošního a v následujících letech hodlá nadace vybavit monitory dechu ještě další zdravotnická zařízení a také kojenecké ústavy a dětské domovy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?