Označení dýně má původ v řečtině, konkrétně ve slově „pepon“, což lze přeložit jako velký meloun. Dýně patří do čeledi tykvovitých a zahrnuje přes 40 druhů, které se od sebe liší barvou i tvarem. Dříve se věřilo, že pomocí ní lze léčit hadí uštknutí a že je schopná pokožku zbavit pih. Na to bychom sice nespoléhali, musí se jí ovšem nechat, že polévka z ní chutná prostě skvěle.
Dýňová polévka recept: dýňová polévka s bramborem
Říjen znamená jediné a to, že dýňová sezona může vypuknout. Dýně se v tuto dobu dělá na všemožné způsoby a taková vydatná dýňová polévka s bramborem by ve vašem jídelníčku neměla chybět. Pro výraznější chuť můžete navíc přidat trochu chilli.
Ingredience
- 800 g dýně Hokkaido,
- 800 ml zeleninového vývaru,
- 1 větší cibule,
- 1 větší brambora,
- 2 stroužky česneku,
- 1 lžíce másla,
- 1 lžíce olivového oleje,
- 100 až 150 ml smetany ke šlehání,
- špetka muškátového oříšku,
- sůl a pepř,
- Na ozdobu: dýňová semínka.
Postup
- Začneme tím, že dýni zbavíme semínek a nakrájíme ji na kostky, stejně tak bramboru. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek nasekáme nebo ho do polévky můžete prolisovat.
- V hrnci následně necháme rozehřát máslo s olejem. Na ně přijde cibule. Až zesklovatí, přidáme k ní česnek, který krátce orestujeme.
- Dále do hrnce přisypeme dýni a bramboru. Vše restujeme 5 až 10 minut. Dýně by měla začít na povrchu lehce karamelizovat.
- Nyní k zelenině přilijeme vývar a polévku dochutíme solí, pepřem i muškátovým oříškem. Necháme ji vařit zhruba 15 až 20 minut do změknutí dýně a brambory.
- Polévku poté rozmixujeme dohladka. Pak do ní vmícháme smetanu, případně ji ještě dochutíme.
- Polévku zbývá před podáváním krátce prohřát, nikoli však vařit, jinak by se v ní smetana mohla srazit.
- Polévku servírujeme s opraženými dýňovými semínky navrchu, popřípadě krutonky. Komu by sama o sobě nestačila, může k ní přikusovat pečivo.

Dýňová polévka se zázvorem recept: zdravější varianta
Dýňová polévka je zdravá sama o sobě, obvykle ovšem obsahuje těžší smetanu. Tu v tomto receptu nahrazujeme kokosovým mlékem, díky čemuž se recept stává vhodným i pro vegany. Zázvor polévce dodá šmrnc a zařadíte-li také limetku, přidá polévce svěží nádech.
Ingredience
- 800 g dýně,
- 800 ml zeleninového vývaru,
- 400 ml kokosového mléka,
- 1 cibule,
- 15–20 g zázvoru (cca 3 cm),
- ½ lžičky chilli vloček (příp. malá chilli paprička),
- 1 lžička kari,
- 1 lžíce olivového oleje,
- sůl a pepř,
- Na zvážení: pražená dýňová semínka a bylinky na ozdobu, limetková šťáva na dochucení.
Postup
- Pro intenzivnější chuť je dobré dýni napřed upéct. Stačí z ní vybrat semínka, nakrájet ji na větší kusy, potřít olejem a dát do trouby předehřáté na 200 °C. Zatímco se dýně bude péct, můžeme si nakrájet cibuli nadrobno a nastrouhat zázvor.
- Dýně se peče zhruba 30 až 40 minut doměkka a lehkého zezlátnutí. Poté ji necháme trochu vychladnout a nakrájíme na menší kostky.
- Dále si vezmeme hrnec a na rozehřátém oleji budeme restovat cibuli, dokud nezesklovatí. Následně k ní přidáme zázvor, chilli spolu s kari a vše restujeme přibližně 2 minuty, dokud se koření nerozvoní.
- K základu přimícháme dýni a přilijeme do něj vývar. Polévku necháme přijít k varu a posléze ji povaříme 10 až 15 minut. Nakonec ji rozmixujeme dohladka a přilijeme do ní kokosové mléko.
- Polévku zbývá osolit a opepřit, popřípadě dochutit limetkovou šťávou, a krátce prohřát. Před podáváním ji můžeme posypat praženými semínky a dozdobit bylinkami či chilli vločkami.
Nutriční hodnota a zdravotní přínosy dýně
Dýně se považuje za velmi výživnou plodinu. Je plná vlákniny, bílkovin, sacharidů, karotenoidů, vitamínů a minerálů, zato se v ní vyskytuje jen malé množství kalorií. Z vitamínů se v ní nachází vitamín C, A nebo vitamíny skupiny B, z minerálů pak hlavně železo, draslík nebo mangan. Většinu plodu přitom tvoří voda.
Oranžovou barvou ji zbarvuje beta-karoten, silný antioxidant, který působí proti volným radikálům. Vitamín A zároveň přispívá ke zdraví očí, je prevencí proti makulární degeneraci či kataraktě. Kromě toho obsažené živiny v dýni posilují imunitu a pomáhají předcházet srdečním onemocněním, třeba vláknina se může podílet na snížení cholesterolu nebo krevního tlaku.
Mimoto může konzumace dýně zlepšit vaši střevní bariéru. Dýňový olej se zase aplikuje na kůži za účelem zmírnit poškození kůže, například kontaktní dermatitidy. V dýni se nacházející vitamín A totiž slouží k ochraně pokožky před nadměrným slunečním zářením.
Dýně napříč lety
Odpovědět na otázku, kde má dýně své kořeny, není úplně jednoduché. Záleží totiž na jejím druhu. Nicméně obvykle se v této souvislosti zmiňuje především Jižní Amerika, odkud byla dýně importovaná až k nám. V Mexiku našli dýňová semena pocházející již z let 7000 až 5500 př. n. l. Už domorodé kmeny pojídaly její semena, protože pro ně představovala skvělý zdroj živin.
Zprvu převažovalo její zpracování nasladko v podobě kaší, až v průběhu 19. století se začala objevovat ve slané variantě. Dělalo se z ní například dýňové zelí nebo se dýně zavařovala, nakládala a samozřejmě se z ní vařila dýňová polévka. Někde se mimoto po vydlabání užívala jako nádoba. Co se týče původu dýňové polévky, údajně vznikla na Haiti u příležitosti oslavy jeho nezávislosti na francouzských kolonistech.
Způsoby vaření dýně
Dýně hraje takřka všemi barvami, můžete narazit na oranžovou, červenou, zelenou nebo žlutou dýni. Všechny její části jsou navíc jedlé, včetně dužiny a semen. Jedná se tedy o všestrannou plodinu s pestrým využitím, která zvyšuje nutriční hodnotu pokrmů. Dýňová semínka je například možné upéct a následně mohou posloužit ke svačině nebo jako posypka.
Jelikož je dýně přirozeně sladká, dobře se doplňuje s kořením, jako je skořice, muškátový oříšek či kurkuma. Z této kombinace pak vznikají lahodné dezerty nebo sladké nápoje. Zde si ovšem dejte pozor na množství cukru, které v nich bývá často ukryté. Ze slaných pokrmů lze dýni využít k přípravě pyré, špaget, hummusu nebo právě dýňové polévky.
Ta se zpravidla servíruje s opraženými semínky navrchu a kopečkem zakysané smetany. Stejně tak ale můžete přidat nějaký sýr, jako je například parmazán nebo feta. Z bylinek ji můžete dozdobit třeba koriandrem, jehož citrusová chuť se s polévkou hezky snoubí. Milovníci masa mohou polévku obohatit o smaženou slaninu.
Děláte dýňovou polévku ze smetany, nebo kokosového mléka?
Rady k přípravě dýňové polévky
Recept na dýňovou polévku je sice jednoduchý, přece jen se ale najdou věci, na které je třeba si při její přípravě dát pozor. Zaprvé dbejte, abyste dýni nakrájeli na stejně velké kostičky. Díky tomu se vyvarujete nahodilým, tvrdším kouskům.
Kamenem úrazu bývá dále sražená smetana v polévce. Stává se tak, když do polévky přijde ještě studená a v polévce se nechá vařit. Zamezit jejímu sražení lze snadno, stačí ji vyndat z lednice s dostatečným předstihem, aby se mohla přizpůsobit okolní teplotě. Zároveň ji do polévky nalijte až ke konci vaření, kde se nechá krátce prohřát, ale už se nevaří.
Poslední bod se týká koření, dýňovou polévku je sice možné zkombinovat s různými druhy koření, na druhou stranu by se to s ním nemělo moc přehánět. Jde o dýňovou polévku a především by v ní tedy měla být cítit dýně.
Zdroje: dvojka.rozhlas.cz, pumpkins.co.uk, npr.org, ipm.missouri.edu, universityofcalifornia.edu, webmd.com, uhhospitals.org, verywellhealth.com