Epidemie v USA se dál zhoršuje, přibylo kolem 35.000 nákaz

25. 6. 2020 4:02
přidejte názor
Autor: Depositphotos Inc.
Ve Spojených státech v úterý za varování expertů a veřejných činitelů pokračoval nepříznivý vývoj statistik o epidemii nemoci covid-19. Univerzita Johnse Hopkinse (JHU) i deník The New York Times (NYT) hlásí kolem 35.000 nově zjištěných nákaz v zemi, což je nejvyšší 24hodinový součet od konce dubna. Absolutní rekord opět zaznamenal Texas, když zaregistroval přes 5000 nových infekcí.


Celková bilance známých nakažených se v USA po týdnech rušení restrikcí přiblížila ke 2,35 milionu. Trend je v této souvislosti na vzestupu od poloviny června zejména kvůli prudkému nárůstu počtu případů v Texasu, Arizoně, na Floridě a několika dalších státech.

Není jasné, jak se za stejnou dobu vyvinul počet prováděných testů, společně s počtem nákaz ale na mnoha místech roste také obsazenost nemocnic, což už rozšířením testovacích kapacit vysvětlit nelze. Vývoj bilance obětí s covidem-19 byl ještě minulý týden příznivý, za úterý ovšem JHU a NYT zaregistrovaly na 830 úmrtí spojovaných s nemocí z koronaviru, tedy více než o týden dříve. Celkově jich je hlášeno lehce přes 121.000.

Úřady v různých koutech země v úterý reagovaly novými opatřeními a vyzývaly k dodržování zásad boje proti viru SARS-CoV-2. Texaský guvernér Greg Abbott na obyvatele druhého nejlidnatějšího amerického státu apeloval, aby skoro dva měsíce po zrušení povinné izolace minimalizovali vycházení na ulici. Místní úřady podle televize CNN hlásí, že hospitalizace přibývají dosud nejrychlejším tempem.

Nové nákazy jsou na vzestupu také v nejlidnatějším americkém státě Kalifornii, kde správa Yosemitského národního parku necelé dva týdny po jeho znovuotevření přerušila rezervaci míst v tábořištích. Guvernér státu Washington Jay Inslee zase oznámil, že zavede povinnost nosit roušky na všech veřejných místech, kde není možné udržovat dvoumetrové rozestupy.

Se zhoršující se epidemickou situací v USA rychle přibývá kritických vyjádření na adresu státních i federálních orgánů. Někdejší šéf Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Tom Frieden v rozhovoru se CNN uvedl, že reakce amerických úřadů pokulhává například v rozsahu mapování kontaktů nakažených lidí. Leana Wenová, která měla v minulosti na starosti veřejné zdraví ve městě Baltimore, zase soudí, že preventivní opatření se v USA rušila příliš rychle a že státy se na to nepřipravily dostatečně.

Komentátoři NYT pak ve společném textu uvádějí, že ačkoli covid-19 v zemi dál řádí, v nejvyšších patrech americké politiky se problém nadále přehlíží. "Prezident (Donald Trump) a jeho nejvěrnější stoupenci se stále chovají, jako by koronavirus mohl zmizet ze světa, když budou jeho závažnost ignorovat," napsali. Lídrům federální vlády prý lehkovážný přístup usnadňuje skutečnost, že "pandemie páchá největší škody za zdmi věznic, domovů pro seniory a továren na zpracování masa".

Podle nového průzkumu vypracovaného pro agenturu Reuters sociologickým institutem Ipsos aktuálně Trumpovy kroky kolem koronaviru schvaluje 37 procent Američanů. To je nejnižší podíl ze všech sondáží, v nichž se Ipsos lidí na toto téma ptal.

Trump na začátku roku dlouho odmítal, že by koronavirus byl pro Spojené státy výraznější hrozbou, a příliš se nevyjadřuje k vysoké bilanci obětí, která už převyšuje počet amerických vojáků padlých v první světové válce. Zdůrazňuje především ekonomické dopady koronavirové krize a na jaře prosazoval co nejrychlejší obnovu ekonomických aktivit.

Zrychlení růstu statistiky nakažených připisuje na konto "nejlepšího testovacího programu kdekoli na světě". Při víkendovém předvolebním mítinku v Oklahomě prezident naznačil, že řekl vládním činitelům, aby testování "zpomalili", protože "když děláte testování v takovém rozsahu, najdete víc případů". Trumpovi poradci následně slova o snaze snížit počet testů vykreslovali jako vtip, šéf Bílého domu ale v úterý na otázku na toto téma odpověděl: "Já nevtipkuju."

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?