Přebytečná kila u mužů zvyšují hladinu estrogenu. Hlavní obtíží bývá zvětšení prsních žláz

24. 3. 2020 9:00
přidejte názor

V současné době se čím dál více mužů potýká se zvýšenou hladinou estrogenu, přičemž na vině bývá nejčastěji přebytečný tuk v těle. Vliv na zvýšený estrogen však mohou mít i faktory z vnějšího prostředí či genetické predispozice. Mezi nejčastější obtíže pojící se s touto problematikou patří gynekomastie, která je pro muže problematická především z psychologického hlediska. Víte, jak ji léčit a jak si udržet optimální hladinu estrogenu v těle?

Co je estrogen?

Estrogen je pohlavní steroidní hormon, který je označován jako hormon ženský, jelikož právě tento hormon v ženském těle dominuje. Mnoho lidí se mylně domnívá, že estrogen je ryze ženský hormon, ovšem není to pravda. Přestože v mužském těle dominuje hormon testosteron, který je z tohoto důvodu označován za hormon mužský, i estrogen hraje v mužském organismu důležitou roli.

Díky optimální hladině estrogenu u mužů je zachována
rovnováha hormonů, proto by neměla být jeho hladina zvýšená ale ani snížená.
Estrogen ovšem není jen jeden a v lidském těle se vyskytuje ve 3 formách:

  • Estradiol
  • Estriol
  • Estron

Význam estrogenu u mužů

Primárním účelem estrogenu u mužů je dozrávání spermií a regulace libida, ale zastává i další funkce. Ovlivňuje především:

  • Hustotu kostí
  • Lipidový profil
  • Příjem a regulaci glukózy
  • Imunitní funkce
  • Protizánětlivost
  • Syntézu GH a IGF (růstové hormony)

Vznik estrogenu u mužů

Hlavním estrogenem u člověka je estradiol, který je desetkrát silnější než estron a stokrát než estriol. Právě hladina tohoto typu estrogenu má zásadní vliv na mužský organismus.

Zatímco u žen je většina estrogenu produkována žlutým
tělískem ve vaječnících (v těhotenství také v placentě), u mužů je estrogen biosyntetizován a jen malá část vzniká
v mužských pohlavních žlázách, tedy ve varlatech.

V praxi to znamená, že estriol vzniká přeměnou testosteronu pomocí enzymu nazývaného aromatáza. Množství tohoto enzymu se u každého muže liší, přičemž většina se vyskytuje v tukových buňkách těla. Z toho vyplývá, že čím více tuku muž v těle má, tím více estriolu tělo dokáže konvertovat.

Příčiny zvýšeného estrogenu u mužů

V současnosti zvýšený výskyt estrogenu u mužů v civilizovaných zemích neustále stoupá, nicméně se prozatím nepovedlo objasnit přesný důvod. Za jedny z možných faktorů jsou považovány genetické dispozice, ale na vině mohou být stejně také vlivy z vnějšího prostředí, které vyvolávají metabolické změny tím, že zasahují do endokrinního řízení (žláz s vnitřní sekrecí). Příčinou může být chronický stres, zvýšený příjem estrogenu ze stravy a stejně tak i z některých léků, vyloučit však nelze ani vliv některých toxických látek.

Příznaky zvýšeného estrogenu u mužů

Obtíže nicméně nemusí vždy nutně způsobovat pouze zvýšené hladiny estrogenu. Pokud se hladiny dostanou do příliš nízkých čísel, mohou ovlivňovat kvalitu kůže a vlasů, způsobovat pocity únavy, vést k pocitům vnitřní nepohody, letargii a v dlouhodobém měřítku mohou mít také vliv na kvalitu kostí.¨

Zvýšený estrogen a gynekomastie

Spousta mužů zaznamená zvýšené hladiny estrogenu ve chvíli,
kdy jejich tělo není v hormonální rovnováze a začne vykazovat některé
ženské rysy. Hlavním z těchto ženských rysů je právě gynekomastie, kterou
dále dělíme na fyziologickou a
patologickou
.

Gynekomastie představuje pro muže problém především z hlediska psychologického v jakémkoliv věku. Ke zhoršení zpravidla dochází, je-li kromě hladiny estrogenu zvýšená také hladina progesteronu.

S fyziologickou gynekomastií se muži mohou běžně setkat v pubertě a ve stáří. Jedná se o hyperplazii neboli rozšíření prsních žláz v mužských prsou, která způsobuje, že prsa mění svůj tvar, bradavky jsou zašpičatělé a prsa připomínají ženskou hruď.

Fyziologická gynekomastie v pubertě

V období puberty dochází k prudkému rozvoji tkání vlivem pohlavních hormonů, jehož součástí bývá dočasně zvýšená hladina estrogenu, která způsobuje zduření prsou a bradavek, někdy doprovázené přecitlivělostí a bolestmi. Za běžných okolností tento typ gynekomastie odezní zpravidla do dvou let. V této době však u citlivějších jedinců může být gynekomastie důvodem sociální distance od svého okolí a špatné adaptace na okolní prostředí.

Potýkáte s abnormální hladinou estrogenu?

Fyziologická gynekomastie ve stáří

U starších mužů dochází ke gynekomastii vlivem snížené činnosti Leydigových buněk ve varlatech, jež ovlivňují produkci testosteronu. Vzhledem ke snížené hladině testosteronu dochází k hormonální nerovnováze, jejímž důsledkem bývají zvýšené hladiny estrogenu, což se v mnoha případech projeví právě zvětšením prsních žláz.

Patologická gynekomastie

S tímto typem gynekomastie se setkáváme především u mužů v produktivním věku. Patologicky zvýšený estrogen zapříčiňuje snížení účinků i tvorby testosteronu.

Kromě výše zmíněných vnějších faktorů ovlivňujících hladinu estrogenu mohou být v některých případech příčinou také záněty varlat, neurologická onemocnění páteře, tumory, či onemocnění jater, kterému se jinak říká syndrom „druhé puberty". Zmíněná onemocnění jsou však spíše vzácná.

Léčba gynekomastie

V případě patologické gynekomastie je namístě vyhledat lékařskou pomoc. Pod dohledem odborníka je možné přistoupit ke změně hladiny hormonů pomocí léků. Pokud by tento způsob léčby byl neúčinný, zvažují se další možnosti terapie, přičemž zvolená metoda vždy odpovídá velikosti a povaze nálezu. Obvykle se provádí chirurgický zákrok, kdy nálezy menšího charakteru bývají řešeny lokální anestezií, větší potom celkovou anestezií.

Jak udržet hladinu estrogenu v normě?

Jak bylo již výše uvedeno, čím více tukových buněk mají muži
v těle, tím více estrogenu se v těle vytváří. Právě kvůli tomu je pro
regulaci estrogenu v těle zásadní dodržovat zdravou a vyváženou stravu a pravidelně sportovat, aby byl
přebytečný tuk spalován.

Dalšími pravidly, kterými by se muži měli řídit, je vyhýbání se kosmetickým přípravkům obsahujícím parabeny a dále chemikáliím v potravinách, a dávat tedy přednost přírodní kosmetice a  organickým potravinám. Vyhýbat by se muži měli také zvýšené konzumaci alkoholu a sójových výrobků, které jsou bohaté na estrogen.

Potraviny, které se naopak doporučují, jsou košťálová zelenina, jako je brokolice, květák, kapusta, kedlubna či čínské zelí, ale také citrusové plody. Za téměř zázračnou potravinu snižující estrogen v těle je považována Maca, jelikož je bohatá na látku Diindolylmethane (DIM), jež vyplavuje estrogen z těla.

Zdroje: Internimedicina.cz, kulturistika.com, plastickachirurgie.info

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?