Evropská komise: 100 milionů eur na onkologický výzkum

10. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"EU je připravena investovat až 400 milionů eur do výzkumu rakoviny v příštích čtyřech letech. Ale naše investice nepřinesou ovoce, pokud výzkumníci a finanční orgány celé Evropy nebudou spolupracovat na konečném cíli," uvedl komisař pro výzkum Philippe Busquin...


BRUSEL - Evropská unie podpoří částkou přibližně 100 milionů eur 19 nových projektů, spouštěných v rámci programu výzkumu rakoviny. Jak v Bruselu oznámila Evropská komise, důraz se klade na rychlé využití pokroku ve výzkumu v praxi, a to pro určení včasné diagnózy a stanovení účinné terapie ve včasném stádiu nemoci.

„EU je připravena investovat až 400 milionů eur do výzkumu rakoviny v příštích čtyřech letech. Ale naše investice nepřinesou ovoce, pokud výzkumníci a finanční orgány celé Evropy nebudou spolupracovat na konečném cíli,“ míní komisař pro výzkum Philippe Busquin. „Žádná země nemůže pracovat izolovaně. Evropský výzkum rakoviny se příliš často dubluje.“

Boj proti rakovině je jedním z klíčových prvků rámcového výzkumného programu EU na léta 2002-2006. Až dosud byla na boj proti nemocem v rámci tohoto programu vynaložena více než miliarda eur, z toho dvě pětiny byly určeny na vypracování postupů proti rakovině, od prevence přes diagnózu po léčbu.

V polovině příštího roku komise vydá výzvu k předkládání dalších projektů zejména z oblasti klinických testů, nových terapií, výskytu rakoviny u ohrožených částí populace, vzácných forem této choroby, imunitní kontroly, molekulárního zjišťování a léčby nemoci v co nejčasnějším stádiu.

Druhý říjnový týden tradičně bývá „Evropským týdnem boje proti rakovině“.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?