Evropská komise uvažuje kvůli SARS o centru pro prevenci nemocí

8. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Komisař EU pro zdravotnictví a ochranu spotřebitelů David Byrne chce, aby od roku 2005 fungovalo v Evropské unii Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí. Komisař to řekl v Evropském parlamentu...


BRUSEL -

Funkce centra

Centrum by posílilo dohled nad výskyty nakažlivých nemocí v zemích EU. Při vypuknutí závažné nakažlivé nemoci v některém ze států unie by koordinovalo účinná opatření a spolupracovalo by s členskými státy, se třetími zeměmi a s mezinárodními organizacemi.

„Nenahrazovalo by existující národní kapacity, spíše by je spojovalo jako referenční a koordinační bod jak při rutinní činnosti, tak v krizových situacích,“ řekl Byrne.

Myšlenku vytvořit takovouto instituci posílil nynější výskyt těžkého akutního syndromu dýchacích cest (SARS), jenž ve světě připravil o život nejméně stovku lidí.

Mluvčí komise Thorsten Münch dnes řekl, že v Evropě bylo k dnešnímu dni 27 případů podezření na výskyt SARS a 19 případů pravděpodobného nakažení.

„Abychom mohli bojovat proti ohrožení veřejného zdraví, musíme posílit dohled a koordinaci na evropské úrovni,“ upozornil Byrne.

Připomněl, že před třemi lety začala na úrovni EU fungovat Síť pro nakažlivé choroby, která má kontrolovat a vyšetřovat výskyty nakažlivých nemocí v zemích EU.

Komise v ní funguje jako koordinátor. Byrne se nicméně obává, že epidemie některé vážné nakažlivé choroby by ukázala, že členské státy a EU nejsou na takovou možnost plně připraveny.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?