Evropská léková agentura chce o remdesiviru rozhodnout zrychleně

9. 6. 2020 7:30
přidejte názor
Autor: shutterstock
Evropská léková agentura (EMA) chce urychlit proces schvalování léku remdesivir, po kterém se někteří pacienti s covidem-19 rychleji uzdravili. V tiskové zprávě uvedla, že by rozhodnutí o podmínečné registraci mohlo padnout během několika týdnů. Ve Spojených státech úřady již na počátku května povolily nouzové a omezené používání remdesiviru.


"Hodnocení přínosů a rizik remdesiviru provádíme ve zrychleném řízení a posudek by mohl být vydán během několika týdnů," uvedla dnes EMA, která je agenturou Evropské unie se sídlem v Amsterodamu. Záležet podle ní bude na tom, jak podrobná data společnost Gilead Sciences v žádosti o podmínečnou registraci (takzvanou CMA) dodala.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) už na počátku května povolil nouzové a omezené používání léku remdesivir při léčbě pacientů s covidem-19. Učinil tak poté, co předběžné výsledky studie zaštítěné vládním Národním ústavem pro alergii a infekční nemoci (NIAID) ukázaly, že při podání remdesiviru se doba uzdravování z nemoci covid-19 u pacientů zkrátí o 31 procent, tedy asi o čtyři dny.

Remdesivir vyvinul tým společnosti Gilead Sciences pod vedením Čecha Tomáše Cihláře. Původně měl sloužit v boji s HIV a ebolou. V současnosti není kvůli chybějící registraci v Evropské unii dostupný na trhu, pacienti v některých zemích včetně Česka jej ale dostávají v rámci klinických testů. Remdesivir se pacientům podává nitrožilně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?