Evropská unie se pře s Američany, jak vést globální válku proti AIDS

16. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident George W. Bush vyslyšel volání generálního tajemníka OSN Kofiho Annana a zapojil se do minulý měsíc vyhlášené "globální války" proti nakažlivým chorobám, jež neúprosně kosí obyvatele černého kontinentu. Kromě peněz od vlády Spojených států však Annanův "válečný rozpočet" zatím zeje prázdnotou...


Washington -

Kondomy nebo léky proti AIDS? Zlepšení úrovně afrického zdravotnictví nebo snad více sítí proti moskytům? O tom, jaká má být strategie boje proti viru HIV či malárii, zatím panují spory. Prezident Bush na konci minulého týdne oznámil, že jeho země přispěje dvěma sty milióny dolarů na nákup léků a zdravotnického zařízení. „Máme sílu pomoci,“ řekl Bush. „Musíme všichni prokázat vůdcovské schopnosti, všichni sdílíme odpovědnost.“

USA jdou příkladem a stávají se prvním dárcem do celosvětového fondu OSN pro boj s AIDS a dalšími nemocemi. Annanovým cílem je vybírat sedm až deset miliard dolarů ročně. „Vyhlásili jsme proti AIDS globální válku, budeme potřebovat válečný rozpočet“, prohlásil Annan na dubnové konferenci o nakažlivých chorobách v Nigérii. Miliarda ročně, která je nyní k dispozici, na řešení situace v Africe nestačí, dodává Annan. Evropané však se svým příspěvkem zatím váhají.

„Víme, co je účinné,“ nešetří sebevědomím evropský komisař pro rozvoj Paul Nielsen. „Lepší informovanost, kondomy zdarma a sítě proti komárům,“ odhalil minulý týden válečnou strategii evropské patnáctky. Vydávat peníze na drahé léky a přístroje je podle států Evropské unie zbytečným plýtváním penězi. Africké zdravotnictví je podle nich v katastrofálním stavu a kýžené výsledky se tak pravděpodobně stejně nedostaví.

Z 36 miliónů lidí nakažených virem HIV připadá více než 70 procent právě na Afriku. Podle statistiky OSN tam chorobě odlehlo už 18 miliónů lidí.

(Reuters, WSJ, luc), Hospodářské noviny, 16.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?