Exekutor ve dveřích

10. 4. 2014 10:41
přidejte názor
Autor: Redakce

Dotaz: Dobrý den, jsem těsně před odchodem do důchodu. Stále ještě pracuji v ordinaci alergologie a imunologie jako zdravotní sestra. Od střední školy jsem pracovala celý život ve zdravotnictví. Jen když byl syn malý, jsem pracovala v domově důchodců jako ošetřovatelka. Měla jsem tam jen ranní služby a hlavně domov byl asi 2 km od domu, kde bydlíme, což mi tenkrát velmi vyhovovalo.




Jsem již skoro 12 let rozvedená a s manželem jsme měli jediného syna. Nebylo to jednoduché, navíc syn byl v tu dobu více na jeho straně. Manžel si doslova kupoval jeho přízeň a zájem. Když manžel před více než rokem zemřel, syna macecha z domu rychle vyprovodila a ten pak s prosíkem zaťukal u mých dveří. Já už jsem se za tu dobu dala celkem dohromady z rozvodu, hlavně finančně. Byla doplacená hypotéka za dům a už jsem si i začala šetřit. Tohle syn záhy zjistil a začalo první půjčování. Byla jsem asi v tu chvíli úplně slepá, hluchá a blbá a pro jeho požadavky jsem vždy měla nějaké vysvětlení. Byla jsem ráda, že jsem k synovi zase našla cestu. Teď vím, že to bylo jinak, on jen našel cestu k mým účtům. Co se mi tedy stalo a vlastně pořád děje? Asi před rokem syn přišel, že by se ke mně nastěhoval. Souhlasila jsem a on si nahlásil v domě trvalé bydliště. Skoro ihned si půjčil na nové auto z mých úspor, že to bude splácet z platu, což se chvíli i dělo. Pak přišel, že si nechce půjčovat u banky a že by si chtěl koupit svůj byt, ale nechce dávat peníze za úroky bance. Chtěl sepsat smlouvu u právníka, ale to jsem ke své smůle odmítla, že se přece domluvíme. V tomto období jsem mu už půjčovala i – jak říkal – „pár korun“, třeba na benzin, nějaký ten nákup a další různé „drobné výdaje“. Jednou jsem ho potkala na poště. Bylo mi divné, že tam má zřízenou svou schránku/box. Večer jsem se ho vyptávala, proč to tak má? To už pokulhávaly i jeho splátky z mých půjček. A pak to všechno začalo! Exekutor ve dveřích a já jen nevěřila, co všechno syn dělal za mými zády. Exekutor mi oblepil můj majetek, byť jsem mu hned říkala, že syn má v bytě vlastně jen oblečení a několik drobných věcí bez valné hodnoty. Jednal, jako by mě neslyšel. Pak už se u nás dveře skoro netrhly. Syna jsem z domu odhlásila a donutila ho, že bydlí na ubytovně. Jsem si skoro jistá, že své peníze na stáří, které jsem mu půjčila, už od něj asi ani neuvidím. Je však velmi náročné čelit návštěvám různých vymahačů a exekutorů. Jsem už úplně vysílená a psychicky na dně. Dá se z něčeho takového vůbec vystoupit ven? Nejprve hrál syn mrtvého brouka, nečetl a nepřebíral poštu, nereagoval ani na návštěvy exekutora na ubytovně. Teď se ale za mnou zastavil v práci, asi mu došlo, jak nesmírně mi ublížil. Prý zkouší v jednotlivých dlužných kauzách něco udělat, ale dá se to vůbec? Měl by dostat vyplacenou větší částku peněz ještě z doby podnikání, ale už mu v ničem nevěřím. Sama jsem mu nabídla jedinou pomoc. Mé splátky může odložit, ať si vyřeší všechny ty půjčky a úvěry. Vlasta K.

Dobrý den, paní Vlasto, jak z exekuce a dluhů ven? To je mnohdy velmi těžké a zdlouhavé, a to nejen pro dlužníka samotného, ale i osoby dotčené a blízké.

Dostat se do seznamu neplatičů je někdy tak rychlé a jednodušší, než si člověk sám umí představit. Dluhová spirála se roztočí a člověk je tzv. v dluhové pasti. V praxi často slyšíme o náhlé nemoci, která ani nemusí být dlouhodobá. A vynechání jedné či dvou výplat v obvyklé výši dovede s rodinným rozpočtem pěkně zatočit, zvláště když je pak půjček víc a chybí jakákoli finanční rezerva. Někdy jde i o události plánované či očekávané, jako je nástup na mateřskou dovolenou nebo odchod do starobního důchodu, přesto s rozpočtem a rezervou zahýbají. Zadluženost domácností je velký problém. A nezatočí jen s rozpočtem, ale i se vztahy v rodině a mezi blízkými.

Myslím, že jste pro začátek udělala dobré kroky ke změně. K synovi a jeho zadluženosti jste se postavila čelem, podnikla jste i konkrétní kroky. Pokud je zásah exekutora neoprávněný a k exekuci je označován i váš majetek, obraťte se na soud. Je třeba sepsat tzv. vylučovací žalobu a připojit k ní připravené písemné či svědecké důkazy. Se sepsáním se můžete obrátit na komerčního právníka, případně na některou z občanských poraden či jinou neziskovou organizaci, která se zabývá sociálněprávním poradenstvím či přímo problematikou dlužnictví. Vylučovací žaloba se podává k soudu, který rozhodl o nařízení exekuce. Vhodné je i kontaktovat exekutora, nejlépe písemnou formou, čímž budete mít důkaz o tom, že jste ho o neoprávněně zabaveném majetku informovala. Doporučuji vám vložit vaše snažení do zajištění a shánění důkazů, že se jedná o váš výlučný majetek (svědci, fotografie, výpisy z účtů, faktury, kupní smlouvy, účtenky apod.). Pověření zaměstnanci exekutora s platným exekučním příkazem mohou získat povolení ke vstupu do bytu i v případě, že vy sama nic nedlužíte, ale existuje důvodné podezření, že byste u sebe mohla mít majetek dlužníka, na kterého byla exekuce uvalena.

Exekuce si vás najde

Vyhýbat se exekuci a dluhům nemá v praxi opravdu žádný význam. Znamená to jen navyšování nákladů. Je zcela mylná představa, že nepřebíráním pošty se na dluhy zapomene nebo se někam ztratí. Řada lidí si rovněž chybně myslí, že se bude jednat o poštu nedoručenou. Ale stane se pravý opak, finanční problémy porostou do zbytečných rozměrů. Takže se k dlužné částce a úrokům z prodlení přidají ještě nemalé náklady na práci exekutora. Poměrně časté bývá, že si dlužníci myslí, že zabrání výkonu exekuce uzamčením vstupních vchodových dveří, a tak ochrání svůj majetek, ale tím se jen výdaje rozšíří o práci zámečnické firmy. Další varianta je, že lidé podlehnou myšlence, že slibem nezarmoutí. A v rámci této strategie naslibují, ve snaze se exekutora co nejrychleji zbavit, skoro cokoli, což dlužníkovi rovněž přitíží, pokud nebude své naslibované a domluvené závazky plnit. Pokud má syn možnost získat peníze na úhradu svého dluhu a potřebuje na to ještě nějaký čas, může zažádat o odklad exekuce. Soud se však v takovém případě dotazuje na důvody odkladu a nemá povinnost takový odklad povolit. Takže může být takový návrh zamítnut a opět se jen prodraží průběh exekuce.

Syn by se měl snažit celou situaci řešit v klidu a s rozvahou. Poradit se s právníkem a nevyhýbat se kontaktu a komunikaci s vykonavatelem. Exekuce může postihnout nejen hmotný majetek, ale i mzdu, bankovní účet, spoření, pojistky, cenné papíry a další zdroje majetku. Většina exekutorů umožňuje zaplatit dluh hotově na úřadě, ale i vložením částky na bankovní účet. Pokud bude syn jednat dostatečně rychle, můžete ušetřit alespoň část nákladů na exekuci.

S pozdravem a přáním pevných nervů a dostatku sil, nejen pro exekuce samotné, ale i pro opětovné získání důvěry ve vztahu k synovi.

Bc. Jana Bednářová,

Odkazy na organizace
Asociace občanských poraden www.obcanskeporadny.cz (celorepublikový seznam poraden)
Člověk v tísni, o. p. s. www.clovekvtisni.cz/cs/socialni-prace
Poradna při finanční tísni o. p. s. www.financnitisen.cz

1)
R

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?