Fakultní nemocnice Brno se obává, že ji ohrozí přestavba v Motole

23. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Brno se obává, že uvažovanou přestavbou onkologie v pražském Motole se zcela omezí činnost dětské onkologie v Brně. "Projekt modernizace Motola počítá s centralizací onkologické péče z celé ČR do Prahy..."


BRNO - Fakultní nemocnice Brno se obává, že uvažovanou přestavbou onkologie v pražském Motole se zcela omezí činnost dětské onkologie v Brně. Těžce nemocné děti z Moravy by tak musely dojíždět za lékařem do Prahy několik hodin, řekl ředitel brněnské fakultní nemocnice Jan Burian.

Podle něj se finančně náročná rekonstrukce v Motole obhajuje nepravdivým tvrzením o jedinečnosti tamního onkologického zařízení. Fakultní nemocnice Motol žádá na opravu dětské části úvěr od státu ve výši 3,9 miliardy koruny.

„Jestliže poslanci nebudou s návrhem zákona souhlasit, hrozí, že budeme muset nemocnici zavřít. A nejbližší transplantační středisko je v Mnichově,“ tvrdí ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

Podle Buriana je však pražské onkologické centrum srovnatelné s brněnským. Obě pracoviště jsou zřízena na základě asi dvacet let staré ministerské vyhlášky.

Zatímco v Praze začalo zařízení fungovat již v osmdesátých letech, rakovinou nemocné děti z Moravy si na centrum v Brně musely počkat až do roku 1998.

Ředitel FNB: Podobný průšvih jako v Nově

Vybudování brněnské kliniky dětské onkologie stálo 1,5 miliardy korun, podle Buriana však hrozí, že investice bude znehodnocena. „Byl by to podobný průšvih, jaké zaznamenáváme v bankovnictví či v Nově,“ tvrdí.

„Projekt modernizace motolské nemocnice počítá s centralizací onkologické péče z celé ČR do Prahy. S tím nemůžeme souhlasit,“ poznamenal ředitel brněnského ústavu.

Pokud by se tak stalo, děti by čekalo snížení standardu lékařské péče, míní ředitel. Již nyní prý panují mezi rodiči nemocných dětí z Moravy obavy, jestli mají

pokračovat v léčbě v Brně, či zda je čeká dojíždění do Prahy.

Situaci chce ředitel projednat i s ministryní zdravotnictví Marií Součkovou. „Naše zařízení je pro děti. Udělat z toho útulek, jakési zařízení sociální péče, to by byla prohra a rezignace rozumu,“ dodal ředitel.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?