FDA schválila lék na míru černým pacientům

28. 6. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) schválil lék proti srdečnímu selhání, který je určen speciálně pro pacienty černé pleti. BiDil původně nebyl vytvořen s cílem léčit pacienty černé pleti. Klinické zkoušky v multietnické skupině ale ukázaly efektivitu u černých pacientů, zatímco u ostatních bylo pozorováno jen velmi malé až žádné zlepšení daného stavu...


Americký Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) schválil lék proti srdečnímu selhání, který je určen speciálně pro pacienty černé pleti. Testy léku BiDil ukázaly 43 procentní pokles úmrtí u kardiaků, kteří se sami označili jako černoši. Odborníci poukazují na to, že tento lék je dalším krokem k takzvané farmakoterapii na míru.

Kritikové však poukazují, že neexistují žádné biologické rozdíly mezi etnickými skupinami, a že v celé věci jde spíše o peníze než o pomoc lidem.

BiDil původně nebyl vytvořen s cílem léčit pacienty černé pleti. Klinické zkoušky v multietnické skupině ale ukázaly efektivitu u černých pacientů, zatímco u ostatních bylo pozorováno jen velmi malé až žádné zlepšení daného stavu.

Výzkumníci se proto v roce 2004 rozhodli provést zkoušky na vzorku 1500 kardiaků černé pleti. Efekt tohoto léku byl tak výrazný, že výzkumníci pozastavili podávání placeba u kontrolní skupiny pacientů, aby jim mohl být včas podán tento účinný lék.

ZDROJ :
Heart medication approved for blacks\\

Schválení léku BiDill je důležité také proto, že černoši mají obecně slabší reakci na beta blokátory a ACE inhibitory než bílí pacienti.

Krok amerického Úřadu pro kontrolu léčiv ocenila americká asociace National Medical Asscociation, která se snaží odstraňovat nerovnosti v přístupu bílých a černých Američanů k zdravotní péči.

„Doufáme, že se tento lék dostane na trh co nejdříve,“ uvedl prezident asociace.

Naopak někteří lékaři a odborníci na lékařskou etiku upozorňují, že neexistují žádné důvody, aby stejný lék působil na příslušníky různých ras jinak.

„Schválení tohoto léku není dokladem farmakoterapie na míru. Jde o využívání rasy k tomu, aby firmy vydělaly na prodloužení patentu,“ uvedl pro CCN Johnatan Kahn z Univerzity v Minnesotě.

Patent léku BiDill pro široké použití má vypršet v roce 2007. Tím, že FDA schválila tento lék k použití pacientů černé pleti, prodloužila se ochranná lhůta až do roku 2020.

Ve Spojených státech přitom trpí kardiovaskulárními nemocemi dvojnásobek černochů než pacientů bílé pleti.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?