Francouzská vláda chystá rozsáhlý plán boje proti rakovině

18. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V počtu předčasných úmrtí na rakovinu Francie podle expertů v Evropské unii vede. Za posledních dvacet let se zvýšil počet francouzů nemocných rakovinou o 63 procent. V roce 2000 bylo zaznamenáno 278 tisíc nových případů...


PAŘÍŽ/PRAHA - Francouzská vláda připravuje rozsáhlý plán boje proti rakovině. Ačkoliv se ve Francii daří vyléčit každého druhého nemocného s rakovinou, zemře

zde každý den na tuto chorobu 400 lidí. Prezident Jacques Chirac proto povýšil boj proti rakovině mezi priority svého druhého funkčního období.

Podle nejnovější zprávy expertů ve Francii s bezmála 60 miliony obyvatel zemře ročně na rakovinu kolem 150 tisíc lidí, přičemž více než 41 tisíc z nich je mladších 65 let. V počtu předčasných úmrtí na rakovinu Francie podle expertů v Evropské unii vede.

Za posledních dvacet let se zvýšil počet francouzů nemocných rakovinou o 63 procent. Jestliže v roce 1980 bylo zaznamenáno 160 tisíc nových případů, v roce 2000 to bylo už 278 tisíc. V současnosti s rakovinou bojuje na 800 tisíc Francouzů. Ve Francii navíc žijí dva miliony lidí, kteří mají léčbu nádoru úspěšně za sebou.

V ČR bylo v roce 2000 hlášeno 57 tisíc nových případů zhoubných novotvarů.

Podle národního onkologického registru žilo v roce 2000 v Česku 317 tisíc lidí, u nichž lékaři v průběhu jejich života diagnostikovali zhoubný nádor. V roce 2001 zemřelo v ČR 107 tisíc lidí, z toho 26 procent na rakovinu.

Hrozivou statistiku ve své zemi vysvětlují francouzští experti stárnutím populace, ale i hojnou konzumací alkoholu a kouřením, nedostatečnou prevencí i profesionálními riziky.

Zároveň však zdůrazňují, že na nárůstu počtu zaznamenaných případů se podílí i fakt, že se za dvacet let výrazně zlepšily možnosti diagnostiky rakoviny.

Vládní plán, který chce posílit boj proti kouření, očekává také další zdražení cigaret, stejně jako přísnější trestání těch, kteří budou porušovat zákaz kouření na některých veřejných prostranstvích či na pracovišti.

Ministerstvo zdravotnictví dále od příštího roku slibuje systematické vyšetřování rakoviny prsu v celé Francii. Všechny ženy od 50 do 69 let budou mít možnost nechat se každé dva až tři roky vyšetřit na mamografu.

Zdravotnická zařízení navíc budou dostávat známky kvality léčení jednotlivých nádorů, aby se mezi ústavy mohli nemocní lépe orientovat. Má být také zřízen Národní institut pro boj s rakovinou, kde se bude moci veřejnost informovat o možnostech léčby, testech léků či získat kontakty na asociace nemocných.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?